Emeklilerden ücret isyanı! “Ölüm sınırına itilecek”

Yayın tarihi: 2 Ocak 2023 Pazartesi 1:51 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2023 Pazartesi 1:51 pm

DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarına göre emeklilere uygulanacak zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceğini ifade etti.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası(Emekli-Sen), TÜİK’in yarın açıklayacağı enflasyon oranına göre belirlenecek emekli aylıkları öncesi Ankara’da basın açıklaması yaptı.

Emekli-Sen Genel Merkezi’nin önünde gerçekleşen eylemde Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarına göre emeklilere uygulanacak zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceğini belirterek en düşük emekli maaşının, asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istedi.

“İNTİBAK SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR”

Cengiz Yavuz şu ifadeleri kullandı:

“Bugün emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin; dolayısıyla açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Milyonlarca emekli, açıklanan yeni asgari ücret seviyesinin yarısından daha düşük maaşlarla geçinmek zorunda bırakılmaktadır. Bugün, maaşları 3 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları Hazine tarafından 3 bin 500 liraya tamamlanmaktadır. Bunun anlamı, ülkede 3 bin 500 liranın altında maaşı olan milyonlarca emeklinin maaşlarının, yapılacak zam sonrası da yine 3 bin 500 lira ve dolaylarında belirlenecek olmasıdır.

Emeklilik sisteminin en büyük sorunu olan intibak sorunu çözülmelidir. Aynı koşullara sahip çalışanların farklı emeklilik koşullarına ve farklı maaşlara sahip olması, emekliler arasında devasa eşitsizlikler yaratmaktadır. Şu anki sistem bir yandan tüm emeklileri yoksullaştırırken, diğer yandan emekliler arasındaki adaletsizliği de derinleştirmektedir. Taban maaşlar ile tavan maaşlar arasındaki makası kapatacak; bu adaletsizliği sona erdirecek bir intibak yasası çıkarılmadığı müddetçe tüm emeklilerin asgari yaşam standartlarına kavuşması mümkün değildir.”

Memur ve memur emeklisinin gözü 3 Ocak’ta! İşte tahmini ücret artışları