Emekliler Ankara’daki mitingde ses yükseltti: İnsanca yaşamak istiyoruz

Yayın tarihi: 10 Aralık 2023 Pazar 2:12 pm - Güncelleme: 10 Aralık 2023 Pazar 4:47 pm

Emekliler düşük ücretler nedeniyle ‘insanca yaşamak haktır’ diyerek Ankara’da düzenlenen mitingde bir araya geldi. Emeklilerin açlık sınırının bile yarısında bir ücret aldığına dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Mutlaka birlik içinde bu mücadeleyi kazanacağız” dedi. CHP’li Gamze Taşçıer ise “Emeklilerin aldığı ücret neredeyse ölüm bedeli” diyerek iktidara tepki gösterdi.

Emekliler, yaşadıkları haksızlıklara ve düşük maaşlara tepki göstermek için Ankara Anıtpark’ta bir araya geldi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Emekli-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emekliler Sendikası, mitingde iktidara ses yükseltti. Mitinge; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ile Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da katıldı. Mitinge, Tüm Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün’ün katılmaması ise dikkat çekti.

“İnsanca yaşamak haktır” diyen emekliler, düşük ücretler nedeniyle iktidara tepki gösterdi. Mitingde, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı.

Mitingde, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. Çerkezoğlu, emeklilerin hak ettikleri aylığı alamadıklarını belirterek, mücadele sözü verdi.

Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi:

*Emeklilikte yaşanan her türlü adaletsizliği ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Emeklikte insanca yaşam haktır. Yıllarca EYT mağduriyetine karşı mücadele verdik. Bir yasa çıkardılar ama eksik bir yasa çıkardılar. Herkesin amasız fakatsız emekli olabilmesi için mücadele ediyoruz.

*AKP’nin 2008’de 5510 sayılı yasayla ortaya çıkan bütün adaletsizliklerin ortadan kaldırılması için mücadele ediyoruz. 696 sayılı KHK ile zorunlu olarak emekli edilen ve zorunlu emeklilik mağduru olan arkadaşlarımızla birlikte mücadele ediyoruz.

*Staj ve çıraklık dönemindeki emekleri sayılmayan ve bundan dolayı mağdur olan arkadaşlarımızla birlikte mücadele ediyoruz.

*Emekli olduktan sonra da insanca yaşayacağımız bir ücrete kavuşmak için mücadele ediyoruz.

*Bugün uydurdukları ucube sistemle, hazineden tamamlanan 7 bin 500 lira emekli aylığıyla yaşamaya çalışan 10 milyon emeklinin olduğu bu ülkede, ‘insanca yaşamak haktır’ diyerek mücadele veriyoruz.

*Bugün emeklileri başının üstünde taşıması gerekirken, açlık sınırının bile yarısında bir ücretle yaşamaya mahkum edenlerle mücadele ediyoruz.

*Biz biliyoruz ki bugün bu meydanda olan olmayan, bütün yoldaşlarımızla birlikte dayanışma içinde ama mutlaka birlik içinde bu mücadeleyi kazanacağız. Bizlerin mücadelesi, emeklilerin mücadelesi aynı zamanda çocuklarımızın, gençlerinin mücadelesidir. Memleket mücadelesidir.

CHP’Lİ TAŞÇIER: EMEKLİLERİN ALDIĞI ÜCRET NEREDEYSE ÖLÜM BEDELİ

Mitingde CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer söz aldı. Emeklilerin mücadelesine ortak olan Taşçıer, açlık sınırının altındaki ücretler nedeniyle iktidara sert tepki gösterdi.

Gamze Taşçıer şöyle konuştu:

*Haklıyla haksız karşı karşıya geldiğinde haklıdan yana olacağız”, “Sermayeyle emek karşı karşıya geldiğinde emekten yana olacağız” diyen Genel Başkanımız Özgür Özel’in selamını getirdim.

*Bugün bu soğuk Ankara ayazında, neden toplandınız? Bu ülkeyi yöneten AKP Genel Başkanı diyor ki “Ben emekliyi, emekçiyi enflasyona ezdirmiyorum”. Neden şu anda sıcacık evinizde oturmak varken, ailenizle birlikte olmak varken neden buradasınız. Hem de 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde… Sizler emeğinizin karşılığını istiyorsunuz. Sizler torunlarınıza harçlık verebilmek istiyorsunuz. Sizler bu ülkede hak ettiğiniz değeri görmek istiyorsunuz. Bizler bu haklı mücadelenizde her zaman yanınızdayız.

*Yarın Meclis’te bütçe görüşmeleri başlayacak. Emeklilerle ilgili tek bir düzenleme dahi yok. Bu ülkede şu an emeklilerin aldığı ücret neredeyse ölüm bedeli. Açlık sınırının üçte biri. Son 5 aylık enflasyonla birlikte, bugün bir emeklinin cebine giren gerçek ücret 5 bin lira. Bugün eğer açlık sınırı 14 bin liraysa sizin aldığınız ödenek, aslında “bu emekliler değil aç kalmak, ölüme mahkum edilsin” anlayışının göstergesi. Bizler buna hayır diyoruz. Emekliler, emekçiler insan onuruna yakışacak şekilde yaşayana kadar mücadelemize devam edeceğiz.

DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender de konuşmasında şunları söyledi:

*Bugün bu ülkenin emeklileri sokakta. Çünkü Türkiye, işçiler, emekliler, emekçiler, yaşlılar, gençler, kadınlar ve çocuklar için yaşanmaz bir ülke haline geldi. Türkiye’de işçiler yaşayamıyor. Fabrikalar, madenler, iş yerleri bir işçi mezarlığı haline gelmiştir.

*İş cinayetleri sürerken, mesaisini şans eseri ölmeden tamamlayabilenler, yoksulluk, açlık ve sefaletin pençesinde yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Milyonlarca işçi, ortalama ücret haline gelen açlık sınırı altındaki ücretlere mahkum ediliyor.

*Tüm bu gerçeklere gözlerini kapatanlar bir kez daha yükü halkın sırtına yüklemeyi planlayarak bütçe hazırlıyorlar. Sağlığın yükünü hastaya, eğitimin yükünü veliye, patronun yükünü işçiye, emekçiye, devletin borcunu emekliye akıtacak bir bütçe. Onların kısa, orta, uzun vadede tüm planı halkı yoksullaştırma, zenginlerin masasını donatma planıdır

EMEKLİLER NE TALEP EDİYOR?

Miting yapan emeklilerin talepleri şunlar:

– Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir ücret

– Emekli aylıkları; pirim günü esas alınarak ve intibak yasası çıkarılarak yeniden düzenlenmesi, aylık bağlama oranları dul ve yetimleri de kapsayacak şekilde milli gelir artışı dikkate alınarak yükseltilmesi

– 3600 ek gösterge mağdurlarının haklarının verilmesi

– Memurlara verilen 8 bin 77 liranın bütün emeklilerin aylıklarına yansıtılması ve ayrımcılığa son verilmesi

– Asgari ücret çekirdek ailenin insanca yaşam normlarına göre belirlenmesi ve en düşük emekli maaşının bu orandan aşağı olmaması

– Sağlıkta katkı paylarının tamamen kaldırılması

– Emekli bayram ikramiyelerinin asgari ücret düzeyinde az olmamak kaydıyla miktarı ve sayısının arttırılması

– Sendika hakkının engellenmesine son verilmesi, sendikalarına açılan kapatma davalarının geri çekilmesi

– Emeklilere toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli aylığı alanların tamamını kapsayacak biçimde düzenlenmesi

– Güvenli bir çevre, yaşanabilir bir doğa hakkının tanınması

– EYT’lilerin tüm haklarının verilmesi ve emeklilikte yaş şartının kademeli ve adil bir şekilde düzenlenmesi

 

Emekli de sizi yok sayacak! Ayrımcı, sönük ikramiyeye tepki yağıyor

Kaynak: TELE1