Emekli Diplomat Engin Solakoğlu İran’ın saldırısına İsrail’in olası yanıtını değerlendirdi

Yayın tarihi: 14 Nisan 2024 Pazar 11:36 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2024 Pazar 11:36 pm

Haber: Ceren Ural

Emekli Diplomat Engin Solakoğlu İran’ın saldırısı sonrasında İsrail’in İran’a nasıl yanıtlar verebileceğini TELE1‘de değerlendirdi.

İran, İsrail’e karşı kamikaze İHA’ları ve balistik füzelerle saldırı başlatmış ve saldırı İsrail’in savunma kuvvetleri ve müttefikleri tarafından püskürtülmüştü. TELE1’de Mehmet Ali Güller’in sunduğu Türkiye’nin Yönü programına konuk olan Emekli Diplomat Engin Solakoğlu İran’ın saldırısına İsrail’in olası yanıtını değerlendirdi. Solakoğlu “Netanyahu ABD’de iktidarın değişmesini bekliyor olabilir” dedi.

“İran’ın İsrail saldırısı sonrası bölgesel savaş riskini var mı?” sorusuna Haldun Solmaztürk’ten yanıt

Solakoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İsrail buna hemen yanıt verebilir mi? Gördüğümüz kadarıyla hemen yanıt vermedi. Bunun yanındaki engel öncelikle Amerika. Amerika bu işin çapının büyümesini istemediğini açıkça ve bunu da basına duyurarak yapması başka bir anlam taşıyor. Kulağa söylemek başka kamuoyuna söylemek başka. Bu etkiyi kuvvetlendiren bir yaklaşım. Çünkü ABD’nin seçimlerine 6 ay kaldı. Eğer bir bölgesel savaş çıkarsa benim kendi tahminin bu bölgesel savaşın iki ülkenin karşı karşıya gelip de, satranç tahtasında yürüyeceği bir şeyden ziyade değişik yoğunlukta ve değişik coğrafyalarda oldukça uzun süre devam edecek bir daimi istikrarsızlık haline dönüşeceğini öngörüyorum. Bunun petrol fiyatlarına etkisi bir yana bir de Ersin Hocamızın söylediği Çin ve Rusya faktörü var. Çin ve Rusya’da İran’ın saldırısına ‘Ne iyi ettin demiyorlar’ Ama bu iş uzamasın bir de ABD’ye dönerek sen eğer İsrail’le İran’a karşı saldırı gerçekleştirirsen o zaman İran’ın yanında dururum yani İran’ı ezdirmem

NETANYAHU DA ABD’DE İKTİDARIN İKTİDARIN DEĞİŞMESİNİN BEKLİYOR OLABİLİR

İsrail’in de bir yandan Filistin’de çatır çatır soykırıma devam ederken bir yandan da ben saldırı altındayım çok mağdurum diyebilmek için bu savaşı uzatması ve bunu beka meselesine çevirmesi zaten beklenebilecek bir hareketti. Şimdilik Biden yönetiminin buna izin vermeyeceği anlaşılıyor. Ben biraz da ABD’nin iktidarla da bağlantılı olabileceğini düşünüyorum. ABD’de bir Trump iktidarı yaşanırsa çok daha öngörülemez gelişmeler bekleyebiliriz. Her ne kadar Trump mesafeli görünüyor gibi görülse de, Trump döneminde kimin ne olacağı ABD devlet mekanizmasının ne kadar akli ne kadar içgüdüsel işleyeceği belli olmaz. O yüzden Netanyahu da ABD’de iktidarın iktidarın değişmesinin bekliyor olabilir tıpkı ABD’deki demokratların Netanyahu’nun değişmesinin beklediği gibi. Ama İsrail karşılık verecektir. İsrail zaten defalarca İran’ın içine saldırılar yaptı. Sivili öldürdü kimi generali öldürdü. İsrail bu anlamda hem devlet terörünü çok iyi kullanan hem de devlet terörizmi gidip hasım saydığı ülkelerinin yetkiliklerini ortadan kaldırıldığı ve bu konuda da nedense pek kınanmayan bir ülke olarak biliniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ