Emekli amiraller hakim karşısında! “Siyasetin dayattığı bir dava”

Yayın tarihi: 15 Aralık 2022 Perşembe 4:59 pm - Güncelleme: 15 Aralık 2022 Perşembe 4:59 pm

Montrö ve ‘sarıklı amiral’ açıklamaları nedeniyle 104 emekli amiralin yargılaması dördüncü gününde de devam etti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile “sarıklı amiral” ile ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle ‘anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaştıkları’ iddia edilen 104 emekli amiralin yargılanmasına devam ediliyor. Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava dördüncü gününde de devam etti.

104 emekli amiral hakim karşısında! “Suç yaratıldı, ceza istendi”

Davayı takip eden Müyesser Yıldız, sanıkların avukatları tarafından yapılan savunmaların detaylarını paylaştı. Yıldız sosyal medya hesabından şunları aktardı:

“Emekli amiraller davasının bugünkü celsesi bazı sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarıyla başladı.

Haklarında beraat istenen sanıkların tamamı, “sadece kasıt olmadığı için değil, yüklenen fiil suç olmadığı için” beraat kararı verilmesini istedi.

Sanıklardan Tanzer Dinçer, 2×2=5 demeyiniz. Lütfen bunun bu şekilde söylenmesine engel olun.” dedi.

Cezalandırılması istenen emekli amirallerden Atilla Kezek, açıklama öncesi ve sonrasında yaşadıklarını anlatıp şunları söyledi:

“Merak ediyorum, bu açıklama sonrasında TSK’da emir komuta dışına çıkan tek bir kişi olmuş mudur?”

Sanıkların avukatlarından Esra Aldemir, Kurak Günler filminin kahramanı savcının, “Siyaseten yapamadığınızı hukuken bana mı yaptırmak istiyorsunuz?” ifadesine atıfla, “Bu cümle bu dava ile birebir örtüşüyor. Ama sizin de filmdeki bu hukukçu gibi davranacağınıza inanıyorum.” dedi.

Avukat Tuba Ceylan da şunları vurguladı:

“Toplumda şok etkisi yaratan emekli amirallerin bu açıklaması değil, 70-80 yaşındaki bu insanlar hakkında soruşturma açılması ve gözaltına alınmaları oldu.”

Av. Mustafa Güler, geçtiğımiz haftalarda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’ın danışmanı, emekli askeri hakim Zeki Üçok’un, “Emekli amiraller gözaltındayken Akşener, Cumhurbaşkanı’nı aradı, tutuklanmamalarını istedi.” şeklindeki açıklamasını hatırlatıp şunları söyledi:

“Biz soruşturma sürecinde yaptığımız hukuksal savunmaların sonucu tutuklanmadıklarını sanıyorduk. İnşallah buradaki yargılamalar sırasında da başka yerlerden telefonlar gelmiyordur diye umuyorum.”

Av. Güler, cezalandırılması istenen 12 ismin neye göre seçildiğini sorarken de, “Kimin Yahudi olduğuna kim karar verdi, kim seçti?” dedi.

Av. Güler, iktidarın, açıklamadan, yayımlanmasından önce haberdar olduğunu ve beklediğini belirtirken bu konuda ismini vermeden müstafi amiral Cihat Yaycı’yı suçladı.

Av. Güler savunmasını şu sözlerle bitirdi:

“Siz bir denizci subaya ülkenin deniz menfaatlerini, Montrö’yü düşünmeyi; Deniz Kuvvetleri’nin yobazların eline geçmesinden kaygılanmayı yasaklayamazsınız.”

“Bu bir suç değil görevdir. İstediğiniz kadar yargılayın, istediğiniz cezayı verin; tarih her şeyi yerli yerinde yazacaktır.”

Duruşmaya öğleden sonra devam edilecek.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde cezalandırılması istenen isimlerden Işık Biren’in avukatı Aysun Ergen, “80-90 yaşında, ömürlerinin son evresindeki bu insanların tehlike oluşturduğunu düşünmek komik derecede mümkün değildir.” dedi.

Yine sanık avukatlarından Çetin Yüksel, siyasetin yargıya baskısından hiç kurtulamadığımızı belirtip Ekrem İmamoğlu’na dün verilen cezayı kast ederek “Artık utanç duyuyorum. Bu dava da siyasetin dayattığı davalardan birisidir.” diye konuştu.

Bugünkü savunmaların saat 14.10’da tamamlanmasından sonra duruşma yarın devam etmek üzere sonlandırıldı.”