Emekçiler vergi adaletsizliğine karşı Kartal’da buluştu! Mehmet Şimşek’e enflasyon tepkisi: El insaf

Yayın tarihi: 21 Ekim 2023 Cumartesi 4:53 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2023 Cumartesi 4:53 pm

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyonun sebebi olarak ücretlerdeki artışı göstermesini eleştirerek, “El insaf” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun(DİSK) çağrısıyla çok sayıda işçi ve emekçi, vergide adaletsizliğe karşı İstanbul Kartal Meydanı’nda bir araya geldi.

Vergide adalet için emekçiler buluşuyor” başlıklı mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın zenginden yana ekonomi ve vergi politikası izlediğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyonun nedeni olarak ücretlere yapılan zamları da eleştiren Çerkezoğlu, “El insaf” dedi.

Temmuz’da verilen zam gelir vergisiyle geri alındı: Bin 300 TL olan vergi üç bin 500 TL’ye çıktı

FİLİSTİN’E SELAM

Çerkezoğlu konuşmasına İsrail’in abluka altına alarak saldırdığı Gazze’deki Filistin halkını selamlayarak başladı.

Memlekette, bölgede ve ülkede adalet istediklerini söyleyen Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi:

“Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki bu dünyanın düzeni kanlı. Her yanda savaşlar ve çatışmalar. Bu dünyanın düzeni bozuk. Dünyada artık bu düzenin bütün dünyada da ülkemizde de işçi sınıfına, emekçilere, kadınlara, tüm dünya halklarına vaat edeceği bir şey kalmadı. Bu dünyanın düzeni adaletsiz. Bugün adalet için buradayız. Geçtiğimiz ay emeklilikte insanca yaşam için, emeklilikte adalet için bu meydandaydık. Bugün vergide adalet için bu meydandayız. Önümüzdeki ay asgari ücretin belirlenmesi sürecinde gelirde adalet mücadele bayrağımızı yükseltmek için yine hep birlikte olacağız. Memlekette adalet istiyoruz, bölgemizde adalet istiyoruz, dünyada adalet istiyoruz. Bugün, cumhuriyetimizin 100’üncü yılında tarihimizin en ağır bölüşüm krizini yaşıyoruz. Ülkemizde gelir adaleti hızla bozuluyor. Düşük ücretler enflasyon nedeniyle her gün daha fazla geriliyor. Bir yandan tüm ücretler resmi enflasyona endekslendi ama enflasyon doğru ölçülmüyor ülkemizde. Diğer taraftan da ülkeyi yönetenler, hükumetin sözcüleri enflasyonun nedeni olarak ücretlerdeki artışı gösteriyorlar. El insaf diyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bütün verileri özellikle 2015 yılından sonra tüm sektörlerde sermaye kârlarının, şirket kârlarının ne kadar arttığını gösteriyor. Aynı rakamlar aynı dönemde tüm sektörlerde ücretlerin ne kadar düştüğünü gösteriyor. Sendikalaşmanın, grev yapmanın önündeki engellerle sömürü her gün biraz daha katmerleniyor. Grevleri yasaklamakla övünen bir zihniyetin yönettiği ülkemizde düzenin bütün çarkları, zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapmak için dönüyor. Tüm bunlar da yetmezmiş gibi adaletsiz bir vergi sistemiyle kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alıyorlar. Hep beraber Temmuz ayını bir hatırlayalım. Yılın ilk altı ayında bütün her şeyin fiyatının arttıtğı, özellikle de seçimlerden sonra başta akaryakıt, mazot, benzin olmak üzere her şeyin fiyatının iki katına çıktığı, iğneden ipliğe her şeyin fiyatının arttığı bir süreci yaşadık. Hepimiz yoksullaştık. Çoğumuzun ücret artışları TÜİK’in resmi enflasyonunun bile altında kaldı. Peki bu süreçte ülkeyi yönetenler ne yaptı? Kayıplarımızı telafi ettiler mi? Ekmeğimizin küçülmesine karşı herhangi bir önlem aldılar mı? Hayır. Tam tersini yaptılar. Gerçek enflasyonun altında kalan ücret artışlarını bile biz işçilere, emekçilere çok gördüler. İlk yaptıkları iş KDV, ÖTV gibi dolaylı vergileri arttırarak cebimize el uzatmak oldu. Dolaylı vergiler ne kadar yüksekse o ülkede vergi o kadar adaletsizdir.”

Erkan Baş’ın “vergi adaletsizliği”ne karşı yürüyüşüne Ozan Bingöl’den destek: Mehmet Şimşek’e enflasyon yanıtı