Emekçiler gelirde ve vergide adalet için Ankara’da buluştu: Çekin elinizi soframızdaki ekmekten!

Yayın tarihi: 17 Kasım 2023 Cuma 10:46 am - Güncelleme: 17 Kasım 2023 Cuma 3:06 pm

Gelirde Adalet Vergide Adalet Yürüyüşü” yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun  Ankara’ya vardı. Arzu Çerkezoğlu, gelirde ve vergide adalet için beş maddelik bir kanun teklifi hazırladıklarını ve Meclis’teki 600 milletvekilinin oy birliğiyle Meclis’ten geçmesini beklediklerini söyledi. Arzu Çerkezoğlu ile kol kola yürüyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise söz konusu kanun teklifini alıp Meclis’e sunduklarını söyledi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun(DİSK) İstanbul Kadıköy’den Ankara’ya doğru başlattığı “Gelirde Adalet Vergide Adalet Yürüyüşü” Ankara’da sona erdi.

DİSK’ten saat 14.00’te Ulus’ta yapılacak büyük buluşmaya katılma çağrısı yapıldı.

DİSK’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Günaydın… #GelirdeVergideAdalet yürüyüş kolumuz az önce Eskişehir’den Ankara’ya doğru yola çıktı. Yürüyüş kolu saat 13’te Ankara’da Sezenler Sokak’taki DİSK Bölge Temsilciliği’nde olacak. Saat 14’te Ulus’taki büyük buluşmaya herkesi bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“UMUDU HEP BİRLİKTE BÜYÜTÜYORUZ”

Arzu Çerkezoğlu ise sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak “Umudu hep birlikte büyütüyoruz” dedi.

Çerkezoğlu’nun paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

“Günaydın… Evde, işyerinde, okulda olan herkese günaydın. İşyerlerinde, fabrikalarda, tezgah başlarında çalışan işçi arkadaşlarımıza günaydın. #GelirdeVergideAdalet yürüyüşümüzün beşinci gününde Eskişehir’den Ankara’ya doğru yola çıktık. Umudu hep birlikte büyütüyoruz.”

ARZU ÇERKEZOĞLU ANKARA’DA: BEŞ MADDELİK KANUN TEKLİFİ

Ankara’ya gelen ve DİSK Bölge Temsilciliği önünenden Ulus’a yürüyen Arzu Çerkezoğlu beş maddelik bir kanun teklifi hazırladıklarını ve bu kanun teklifinin oy birliğiyle kabul edilmesini beklediklerini belirtti.

Çerkezoğlu şunları söyledi:

“Adaletli bir vergi sistemi için, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınan bir vergi sistemi için adil bir vergi sistemi için yapılması gerekenleri beş maddelik bir kanun tasarısı haline getirdik Meclis’teki bütün siyasi partilere sunduk. Kanun teklifinde gelir vergisinin yüzde 10’a düşürülmesini, vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranında artmasını ve üçüncüsü asgari ücret istisnasının vergiden istisna değil matrahtan uygulanarak doğru bir biçimde uygulanması, dördüncüsü 2008 yılından beri ülkede işverenlere verilen sigorta desteğinin işçilere de verilmesi ve beşincisi de çağ dışı damga vergisinin kaldırılmasını talep ediyoruz. Beklentimiz partilerin bu kanun teklifine imza atması ve 600 milletvekilinin oy birliğiyle Meclis’ten geçmesi.”

TELE1’E ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

 

Arzu Çerkezoğlu yürüyüş alanına ilerlediği sırada TELE1 Muhabiri Burcu Yıldırım’ın sorularını yanıtladı.

Burcu Yıldırım’ın önümüzdeki ay yapılacak asgari ücret görüşmeleri hakkında görüşünü sorduğu Çerkezoğlu şu yanıtı verdi:

“Herkesi yoksullukta eşitleyen bir ekonomi politikası izliyor AKP iktidarı. İstiyorlar ki herkes en düşük ücret olan asgari ücretle yaşasın. İstiyorlar ki herkes en düşük emekli aylığıyla yaşasın. Bugün asgari ücret Türkiye’de ortalama ücret haline geldi. Çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle hayatını sürdürüyor. Ortalama ücret haline gelmiş asgari ücret bugün açlık sınırının bile çok altında, bırakın yoksulluk sınırını. O yüzden bütün çalışanlar insanca yaşayabilecekleri bir ücret istiyor. Asgari ücretin gerçek enflasyon karşısındaki kaybının giderildiği, işçinin ailesiyle birlikte yaşayabileceği bir ücret olması için bu mücadeleyi büyütüyoruz.”

ÖZGÜR ÖZEL: DİSK’İN KANUN TEKLİFİNİ MECLİS’E SUNDUK

 

Yürüyüşe destek veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Arzu Çerkezoğlu ile birlikte kol kola yürüdü.

TELE1’e özel açıklamalarda bulunan Özgür Özel, DİSK’in hazırladığı kanun teklifini aldıklarını ve Meclis’e sunduklarını söyledi.

Özel, “DİSK çok doğru bir eylem yapıyor. Büyük bir adaletsizlik var vergide. Bir kanun teklifleri var onu aldık zaten. Meclis’e sunduk. Türkiye’de 7.3 milyonu kamuda olmak üzere 20 milyon emekçi var ve onlara büyük bir haksızlık yapılıyor vergi dilimleriyle. Bu çok doğru bir itiraz. Bu yüzden yanlarında arkalarında olmaya geldik. Meclis’te de destekleyeceğiz” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: ADALETSİZ VERGİ DÜZENİNE İTİRAZ EDİYORUZ

Kürsüde konuşma yapan Özgür Özel, vergi dilimleriyle adaletsiz bir vergi düzeni sağlandığını ve buna itiraz ettiklerini ifade etti.

Özel şu ifadeleri kullandı:

“Adaletsiz vergi sistemi yüzünden 20 milyon emekçinin Ocak ayında aldığı maaş Aralık ayına kadar düşüyor düşüyor düşüyor. Hakları yeniyor. Vergilerin yüzde 67’si dolaylı vergiler. Aldığımız ekmekten, içtiğimiz sudan, toplu taşımadan, elektrikten, doğalgazdan alınıyor. Sermayenin ödediği verdi geri kalan yüzde 33 diye düşünmeyin. Bunun yüzde altısı beyanname karşısında gelir vergisi olarak alınıyor. Geri kalanı ise kaynağında kesiliyor. Yani kar edenlerden, para kazananlardan alınan verginin tam 10 katı yoksullardan, emekçilerden, emeklilerden alınıyor. Bu adaletsiz vergi düzenine itiraz ediyor.”

ARZU ÇERKEZOĞLU: ÇEKİN ELİNİZİ GELECEĞİMİZDEN

Yürüyüşü gerçekleştiren Arzu Çerkezoğlu, yürüyüşün sonunda basın açıklaması yaptı.

Çalışan kesimin milli gelirdeki payının düşük olmasına rağmen vergi payının yüksekliğine işaret eden Çerkezoğlu, “Çekin elinizi soframızdaki ekmekten” dedi.

Çerkezoğlu’nun konuşmasında öne çıkan ifadeler şu şekilde:

“Yaşadığımız bu yüksek enflasyon, hayat pahalılığı karşısında bizi görmeyenler, sesimizi duymak istemeyenler, üzerimizdeki vergi yükünü arttırmak isteyenler, her türlü adaletsizliği büyütenler, ücretlerimizin alım gücümüzün her geçen gün azalmasına neden olanlar bu meydanı görsünler.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına tarihimizin en büyük bölüşüm kriziyle giriyoruz. Hepimiz çalışıyoruz, üretiyoruz ama ürettiklerimizden aldığımız pay, milli gelirden aldığımız pay cumhuriyet tarihin en düşük düzeyinde. Yüzde 26’lara düştü. İki asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı ediyor ancak bu ülkede.

Bu ülkede rakamlar apaçık ortada olduğu bir süreçte aşırı yoksulluk ve açlık sınırında yaşayan kişi bulunmamaktadır diyecek kadar işçiden, emekçiden, halktan, gerçeklerden kopmuş bir zihniyet yönetiyor. Bu ülkeyi enflasyonun sebebini ücret artışları olarak gören bir zihniyet yönetiyor.

Bir ortalama ücret olan asgari ücretin insanca yaşanabilir bir ücret olması için ürettiğimizden payımızı almak için yürüdük. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz ve hakımız olanı istiyoruz. Hakkımız olanı alana kadar da mücadele edeceğiz.

Biliyorsunuz gelirde adalet vergide adalet, sadece adalet değildir. Toplumsal huzur ve barışın devamlı olması demektir. Gelirde adalet, vergide adalet, hukuki gelişmişlik demektir, demokratik olgunluk demektir.
Daha fazla vergi almak istiyorsanız artık işçinin, emekçinin, emeklinin, halkın cebine bakmaktan vazgeçin. Etrafınıza bakın etrafınıza. O rekorlar kıran şirketlerinize bakın. Kur Korumalı Mevduat’tan milyonlar kazanana bakın. Çekin elinizi soframızdaki ekmekten. Çekin elinizi çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğinden.”

Gelirde Adalet Vergide Adalet Yürüyüşü dördüncü günde: Bilecik’te buluşma çağrısı