Elon Musk’ın hisseleri çakıldı

Yayın tarihi: 26 Ocak 2024 Cuma 11:32 am - Güncelleme: 26 Ocak 2024 Cuma 11:32 am

Tesla’nın son çeyrek bilanço rakamlarının beklentilerin altında kalması nedeniyle hisseler bir günde yüzde 12 düştü.

Dün piyasalar kapandıktan sonra bilançosunu açıklayan Tesla, beklentilerin altında finansal sonuçlar bildirirken, şirket araç hacmindeki büyümenin 2024’te geçen yıla kıyasla daha düşük olabileceği konusunda uyardı. ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, yeni nesil araç üzerinde çalışılması nedeniyle araç hacmindeki büyümenin bu yıl 2023’e kıyasla daha düşük olabileceği konusunda uyardı.

BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Tesla’nın geçen yılın son çeyreğinde elde ettiği gelir de piyasa beklentilerinin altında kaldı. Şirketin geliri 2023’ün dördüncü çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak 25,2 milyar dolara yükseldi. Tesla, 2022’nin dördüncü çeyreğinde 24,3 milyar dolar gelir elde etmişti.

Elektrikli otomobil üreticisinin net karı ise aynı dönemde yaklaşık 2 katına çıkarak 7,9 milyar dolara yükseldi. Tesla’nın net karı, 2022’nin dördüncü çeyreğinde 3,7 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

BÜYÜME YAVAŞLAYACAK

Ayrıca, ekiplerin Teksas’taki “Gigafactory” adı verilen üretim tesisinde yeni nesil araç üzerinde çalıştığı ve bu nedenle bu yılki araç hacmindeki büyümenin geçen yıla kıyasla daha düşük olabileceği uyarısında bulunuldu.

Bilanço’nun açıklanmasının ardından Tesla hisseleri dün yüzde 12’nin üzerinde değer kaybetti. Tesla hisseleri bu yıl yüzde 26’dan fazla değer kaybetti.

‘ÇİNLİLER EZİP GEÇER’

Öte yandan Tesla CEO’su ElonMusk’ın Çinli otomobil üreticileri ile ilgili söylediği sözler de dikkat çekti. Musk, ticari engeller olmazsa Çinli otomobil üreticilerinin dünyadaki diğer otomobil şirketlerinin çoğunu ezip geçeceğini söyledi.

Musk, Tesla’nın geçen yılın son çeyreğine ait bilançosunun ardından yaptığı açıklamada “Gözlemimiz genel olarak Çinli otomobil şirketlerinin dünyadaki en rekabetçi otomobil şirketleri olduğu yönünde” dedi.

Kaynak: TELE1