Elektrik üretiminde devrim

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2023 Pazar 7:00 am - Güncelleme: 22 Temmuz 2023 Cumartesi 11:37 am

Bilim insanları, her iki taraftaki Güneş enerjisinden elektrik üretebilen çift taraflı bir güneş paneli icat ettiler.

ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda (NREL) geliştirilen iki yüzeyli güneş paneli, cihazın arkasına çarpan yansıyan güneş ışığını toplayarak daha az yer ve daha az maliyetle, daha yüksek enerji verimi elde edecek bir yol sunmayı başardılar. Bahsi geçen bu güneş paneli, verimlilik konusunda ve güneş enerjisi kullanımında resmen çığır açacak. Öyle ki bu yeni teknoloji ile,  güneş panelleri enerji toplama yeteneklerini teorik sınırlarının ötesinde artırabilecekler.

Bilim insanları güneş enerjisi tükeminde çığır açacak araştırmayı yayınladı. Araştırmayı yöneten NREL Kimya ve Nanobilim Merkezi bilim adamı Kai Zhu, “Bu perovskit hücre her iki taraftan da çok etkili bir şekilde çalışabilir” dedi.

elektrik

Yarı iletken malzeme olarak silikon kullanan mevcut güneş ppanelleri teknolojileri, yaklaşık yüzde 26’lık bir verimlilik oranına sahip ve bu yeni panelin ön tarafının laboratuvar testlerinde elde ettiği yüzde 23’ten daha yüksek.

İlginizi çekebilir: Sıvı depolama ile güneş enerjisi alanında devrim yaşanabilir

Tasarlanan panelin arka tarafı, yansıyan güneş ışığını toplarken genel olarak yüzde 20’ye kadar daha fazla güç sunan ön tarafla kıyasla  yaklaşık yüzde 91-93 oranında bir verimlilik elde ediyor. Perovskite, yeni verimlilik rekorları kırarak ve yeni nesil teknolojiler oluşturmak için yeni yollar sağlayarak, son yıllarda güneş pianeli ilerlemelerinin önemli bir itici gücü haline geldi.

Bu haftanın başlarında bilim insanları, düşük Dünya yörüngesindeki radyasyondan zarar gördüklerinde kendilerini iyileştirebilen perovskit tabanlı güneş panellerini duyurdular. Geliştirmelerindeki hızlı ilerlemeye bakılırsa,  yeni nesil panellerin  hızlı bir şekilde ticari üretime gireceğini söylemeliyiz.

iPhone 15’in yeni sızıntısı Dynamic Island’ın standart olduğunu gösterdi