Ekrem İmamoğlu’ndan Murat Kurum’a ‘proje’ göndermesi

Yayın tarihi: 7 Şubat 2024 Çarşamba 12:37 pm - Güncelleme: 7 Şubat 2024 Çarşamba 1:41 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte beklenen depreme yönelik sunum gerçekleştirildi. Sunumda konuşan ve geçmiş dönemdeki İBB yönetimlerini depreme yönelik herhangi bir hazırlık yapmadığını söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Depremle, afetle mücadele bizim en en önemli konularımızdan biri” dedi. Öte yandan İmamoğlu, kendi projelerine benzer vaatler veren AKP’li Murat Kurum’a, “Kopyala yapıştır yaparak kendi projeleri gibi sunmak isteyenlere söylüyorum; her projemizi istediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz, kendi projeniz gibi anlatabilirsiniz” diyerek cevap verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Marmara’da beklenen depreme yönelik ‘Afetlere Dayanıklı İstanbul’ sunumu gerçekleştirdi. Kentte afete yönelik alınacak olan tedbirlerden ve planlanan projelerden bahseden İmamoğlu, “Depremle, afetle mücadele bizim en en önemli konularımızdan biri” dedi.

ERDOĞAN’A YANIT VERDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yerel ve merkez yönetime’ yönelik sözlerine gönderme yapan İmamoğlu, “Yerel idare genel diye hiç ayrım yapmadık. Devletin bütün kurumları kimin ihtiyacı varsa onun yanında olmak zorundadır” dedi.

İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“PROJEMİZİ KOPYALAYIP KENDİNİZİN GİBİ BALLANDIRA BALLANDIRA ANLATABİLİRSİNİZ”

Kopyala yapıştır yaparak kendi projeleri gibi sunmak isteyenlere söylüyorum; her projemizi istediğiniz gibi kopyalayabilirsiniz. Kaygımız, tereddüdümüz yok. Kendi projeniz gibi ballandıra ballandıra anlatabilirsiniz. Ama şunu da söyleyeyim: Dünyaya bizim baktığımız gibi bakmadığınız sürece, bizim anlayışımızı kopyalayamadığınız sürece ne yazık ki bir sonuç almanızı beklemiyoruz. Çünkü çok net bir fark var. Proje deyince siz, biraz hesaptan kitaptan uzak yapılar, beton ve rant anlıyorsunuz. Biz ise bu aziz şehri korumayı, liyakati ve özellikle bereketi anlıyoruz.”

-Bugün en ağır konudan başlıyoruz. Kahramanmaraş depremlerinde kaybettiğimiz 10 binlerce canımızın acısı, yüreğimizde olanca acısıyla dururken, İstanbul’un deprem tehdidiyle karşı karşıya olduğunu unutmadık. 1999 depreminde ders çıkarılmış olsaydı bugün daha güvenli ve dayanaklı bir İstanbul’u konuşuyor olurduk.

“GÖREVE GELDİĞİMİZDE İBB’NİN YOL HARİTASI YOKTU”

-Göreve geldiğimizde gördük ki, bir yol haritası oluşmamış. Düzenli çalışma yapılmamış. Ne başarı test edilmiş bir modeli düşünmüşler, ne de bir uygulama önceliği ya da örneği hazırlanıp konulmuş. İBB kentsel dönüşümden resmen çekilmişti. Sorumluluk bakanlık ve ilçe belediyelerine bırakılmıştı. Yıllarca, şehrin en büyük yerel yönetiminin hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi hareket etmesi, çok üzücü.

-Hiçbir şey yapmamışlar demek elbette haksızlık. Elbette yapılanlar var ama bu süreci kurumun dışına itmeleri çok kötü oldu. Ne yazık ki İBB kendi bünyesinde bu süreçte iyi bir sınav vermemiş durumda.

“DEPREM TOPLANMA ALANLARINI İMARA AÇTILAR”

-Deprem toplanma alanlarını imara açtılar. Belediyenin elinde rezerv alan olarak kullanılabilecek alanları özelleştirdiler, KİPTAŞ eliyle rezidans ve lüks konutlar ürettiler. Bugün yaşadığımız yüksek kira sorununun kaynağı da budur.

“69 ALANDAN SADECE 2’Sİ GERÇEK RİSKLİ ALAN”

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli ilan edilen 69 alandan sadece 2’si gerçek riskli alan. Bu çok vahim bir durum. Tabir-i caizse görevinizi kötüye kullanıyordunuz. Bir tarafta büyük hasar ve can kaybına yol açacak yerler varken, kentin kuzey alanına yönelmişlerdi.

-Son 20 yıldır insanları evlerinden ve semtlerinden ettiler. Vatandaş ve müteahhidi o kısır alan sıkıştırarak başbaşa bıraktılar. Kimsenin birbirine güvenmediği bir ortam oluştu. Kentsel dönüşüm tabirini vatandaşlar duymak istemiyordu. Kentsel dönüşümle ilgili inanılmaz bir önyargı oluşmuştu. Yıllar boyunca çözümsüz kalmış alanlarda umutsuz vatandaşlarımızla anlaşarak yeni bir dönemin başladığını gördük. Örneğin Eyüpsultan Yeşilpınar mahallesinde yıllardır çözülmemiş sorunları çözdük.

-İstanbul Deprem Konseyi Kurulması için güçlü çağrılarda bulunduk. Maalesef çağrılarımız karşılıksız kaldı. İBB’nin davetli olmadığı Afet Koordinasyon toplantıları organize edildi. Bütün bu ötekileştirici tabloya rağmen heyecanımızı kaybetmeden konuyu tüm boyutlarıyla ele almak üzere toplantılar düzenledik. Dayanıklı İstanbul için vizyon 2050 planı hazırladık.

-Kentsel dönüşüm projelerini bizle yapmak isteyen vatandaşlarımıza kamu bankalarından bir kuruş kredi verilmemesine rağmen yolumuza devam ettik. Kentsel dönüşümde vatandaşımızla yüzde 100 uzlaştık. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, toplam 5 bin 925 konutu sahiplerine teslim ettik.

-Biz bu işi biliyoruz. Halkçı, çevreci ve sorun çözen bir anlayışla yapıyoruz. Hakikat ötesi kampanya yapan bazı kişiler bize hesap soruyor. Asla doğru olmayan bir vaat setinin hesabını soruyorlar.

“20 YILDA 60 BİN KONUT YAPILDI”

İstanbul’da üretilecek konut sayısı borsa gibi bir ara 500 bin diyorlar, 650 bin oluyor, 300 bine düşüyor. Afaki konut rakamlarıyla karşı karşıyayız. Bunun gerçekleştirilebilir olmadığını herkes biliyor. TOKİ 21 yılda, İstanbul’da toplam 98 bin 246 adetlik projenin sadece yüzde 60’ı tamamlanmış. Yani 21 yılda yapılan 60 bin konut bile değil. Şaka gibi. Seçim öncesi insanımızı aldatmaya dönük bu açıklamaları kınıyorum.

“KRONİK SORUNLARI ÇÖZDÜK”

-Pandemi döneminde 130 noktada kronik sorunları çözdük. Yıllardır yaşanan mağduriyeti giderdik. Barajlarımızı da odağımıza aldık. 56 km dere ıslah çalışması yaptık. Acil ulaşım yollarını belirledik. Gıda krizinin önüne geçecek lojistik hazırlıklarımızı yaptık. 33 semtte deprem dirençli park uygulaması yaptık. Afet durumunda buralarda elektrik kesintisi yaşanmayacak. İstanbul’un bina envanteri bile yokken dijital ikiz modelini çıkardık. Açtığımız 100 kreş, deprem anında anne ve çocuklar için özel birimlere dönüşecek.

DEPREME DAYANIKLI İSTANBUL İÇİN 10 PROJE

-Dayanıklı ve güçlü altyapı yatırımlarına devam edeceğiz. Barajları güçlendireceğiz. 2014 temelini attıkları, 2016’da açılışını yapacaklarını söyledikleri Melen Barajı için sesleri çıkmıyor. Teknoloji sağlayamıyor, kaynak bulamıyorsanız, bize verin kısa sürede tamamlayalım. Kamu kaynağını heba etmeyelim.

-Raylı sistem hatlarımızı depreme dayanıklı olarak inşa ediyoruz. 2 yakada 10 bölgede yeni afet lojistik bölgesi inşa edeceğiz. Yerlerimiz hazır. 50 bin konutta yerinde dönüşüm sağlayacağız. Tespit ettiğimiz 200 bin yapı için olmayacak vaatler değil ayakları yere basan çözümler sunuyoruz. Riski değil, rantı yüksek alanlarda dönüşüm yaptılar. Biz adımlarımızı sağlam atacağız. 10 bin konut söz vermiştik 12 bin konutu teslim etmiş olacağız.

-2024-29 arasında 22 bin konutu dönüştürmek için gaza basacağız, hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek. 10 öncelikli alanda 125 bin binada dönüşümün önünü açacağız. Güçlü bir finansal destek sağlayacağız. Yüzde 60’ını dar gelirliler için biz sağlayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerinin yüzde 65’ini biz karşılayacağız. Tüm riskli yapılara sabit taksitli 2 yıl vadeli faizsiz ödeme desteği sunacağız.

-Bu iş için bütçemizden 8 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Bununla merkezi yönetime de destek sunuyoruz. 40 semtte 60 bin konutu güçlendirmeye destek sağlayacağız. 25 semtte 20 bin yeni konut projesini hayata geçireceğiz. 70 semtte afete dirençli parklar yapacağız. Güvenli yeşil alanlar projesini de hayata geçiriyor olacağız. Erken uyarı ve acil durum projesini hayata geçireceğiz. Her yıl 250 bin İstanbulluya afet farkındalık eğitimi vereceğiz.

“ONLARA DİZ ÇÖKTÜRECEĞİZ”

-İstanbul ancak imar ve rant lobilerini yenerse depreme hazır hale gelebilir. İstanbul’un depremle sınavı 16 milyon insanın bir avuç insanla sınavıdır. Onlara diz çöktüreceğiz, İstanbul diz çökmeyecek. İstanbul zamanla yarışıyor, yoldan çıkarmak isteyenlere tahammülümüz yok.

İmamoğlu Hatay’da depremzedelere seslendi: Size hizmet etmek boynumuzun borcu

 

Kaynak: TELE1