Ekonomistler tarih verdi: Faiz artışı bitti mi, dolar ne olur?

Yayın tarihi: 25 Ocak 2024 Perşembe 2:44 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2024 Perşembe 3:02 pm

Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e yükseltti. Karar metninde ‘gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı belirtildi. Ekonomistler karara ilişkin ilk değerlendirmelerini yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e yükseltti. Para Politikası Kurulu (PPK) karar metninde “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Dolara piyasa beklentilerinin doğrultundaki karara tepki vermedi ve 30.28 TL seyretti. Kararı TELE1 canlı yayınında ‘Gün Ortası’ programında Ülkü Çoban’a değerlendiren “İstanbul ve Ankara’yı alma hayalinde olan bir siyasi irade maalesef parasal sıkıştırmayı seçim sonrasına bırakıyor. İktidar yerel seçime kadar doları 33 lira kapatmayla planlıyor gibi” dedi.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu ise “Enflasyon lobisi kazandı” yorumunu yaptı.

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı!

Ekonomistlerin değerlendirmeleri şöyle:

Remzi Özdemir: Merkez Bankası’nın çok önemli gereken bir adım var. O da para sıkılaştırma. Banka seçim nedeniyle ve biraz da iktidarın baskısı nedeniyle gerçek bir sıkılaştırmaya gidemedi. İstanbul ve Ankara’yı alma hayalinde olan bir siyasi irade maalesef parasal sıkıştırmayı seçim sonrasına bırakıyor. Yabancı yatırım yüzde 45 faize gelir mi? Burası çok tartışılır. Yabancı faizde istediğini alıyor, çok karlı ama bugün Türkiye’de bir kur riski var. Peki doları kontrol edebilecekler. Siz her ay kuru yarım puan şeklinde artırırsanız kur riskini artırırsınız. Yabancı bu kez kur riskinin kaldırılmasını isteyecek. Kur riskinin kaldırılması devaülasyon olacak anlamına geliyor. Yabancı gözünü dövize çevirecek, orası çok önemli. İktidar yerel seçime kadar doları 33 lira kapatmayla planlıyor gibi.

‘İZİN YÜZDE 45’MİŞ’

İris Cibre: TCMB ‘Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir’ diyerek Ocak ve Şubat’ta gelecek enflasyonu ve beklentilerdeki bozulmayı görmezden gelmiş görünüyor.

TCMB: Politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceği değerlendirildi.  Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

%45’te kalınacağı anlaşıldı Bu metin yeterince şahin değil. İzin %45’imiş. Hayırlı olsun…

TCMB resmen “bu kadar izin aldık” demiş Ocak, Şubat enflasyonu, beklentilerde bozulma, döviz talep artışı, mevduat faizlerindeki düşüş görmezden gelinmiş Durum ne? Yüksek kredi faizi, gevşek mevduat faizi, yüksek kur…. Zaten enflasyon üzerinde belirgin riskler varken, “oluşursa” diyerek, benden bu kadar diyen MB YAZIK…

Yapılması gereken şuydu/şu; hadi önden yükleme yapamıyorsun, %45’e izin alabildin ek sıkılaşmanın projeksiyonda olduğuna piyasayı ikna edecek bir metin. Gerçekten ihtiyaç duyulduğu süre bu seviyede kalınacağına garanti baz etkisine güvenerek gevşenmeyeceğine söz mevduat faizlerini yukarı çekecek tedbirler… Brüt rezerv PR’ına da ihtiyaç yok.

Tunç Şatıroğlu: Enflasyon lobisi kazandı.

Tayfun Kaya: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan arttırarak %45 seviyesine çıkardı. #faiz Reel yatırım yapan iş insanları anlık…

Alaattin Aktaş: Merkez Bankası “45 son durak!”

‘İKTİDAR ŞİMDİLİK GÖZE ALMIŞ GİBİ’

Barış Soydan: Merkez Bankası piyasanın istediğini verdi: faizi enflasyon düşene kadar indirmeyeceğini ve hatta ‘Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda’ ek artırım yapabileceğini söyledi. İktidar ekonomideki yavaşlamanın derinleşmesini şimdilik göze almış gibi.

Kaynak: TELE1