Ekonomistlerden ‘faiz’ yorumu: Hukuk azsa faiz çok olur

Yayın tarihi: 24 Aralık 2020 Perşembe 3:09 pm - Güncelleme: 24 Aralık 2020 Perşembe 3:38 pm

Naci Ağbal başkanlığından toplanan Merkez Bankası, yılın son toplantısında politika faizi 200 baz puan artırarak yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltti. Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, faiz artırımıyla ilgili, “Başkanlık sistemi de faiz lobisini yenemedi. Hukuk azsa faiz çok olur…” yorumunu yaptı.

Merkez Bankası, yılın son toplantısında politika faizi 200 baz puan artırarak yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltti.

Kararla ilgili yapılan açıklamada, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekilerek, “İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yıl sonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Faiz artırımını değerlendiren ekonomistler, enflasyon vurgusu yaptı. Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, “Başkanlık sistemi de faiz lobisini yenemedi. Hukuk azsa faiz çok olur…” yorumunu yaparken, TELE1 programcısı ve ekonomist Cüneyt Akman, “Enflasyon konusunda dünya ve TR deneyimlerinin gosterdiği bir şey varsa o da bu işin ya kısa sürede düşürebileceği ya da hiç düşürülemeyeceğidir” değerlendirmesinde bulundu.

İşte ekonomistlerin faiz değerlendirmeleri…

İBRAHİM KAHVECİ: BAŞKANLIK SİSTEMİ DE FAİZ LOBİSİNİ YENEMEDİ

Başkanlık sistemi de faiz lobisini yenemedi. Hukuk azsa faiz çok olur..(bugünler için)

VEYSEL ULUSOY: ENFLASYONUN ARTTIĞI ORTAMDA FAİZ DE ARTAR

Enflasyonun artığı ortamda faiz de artar. Faiz oranı %17 oldu.

UĞUR GÜRSES: MERKEZ BANKASI ‘TEPKİ FONKSİYONUNU’ İLAN ETMİŞ…

Negatif reel faiz ve devasa kredi büyümesi getiren politikayı dayatıp rezervleri eriten Ağbal dışındaki PPK ekibi, faizi arttırken şunu yazmış metne:”salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır”

Merkez Bankası uzun bir süre sonunda açıkça “tepki fonksiyonunu” ilan etmiş: Enflasyon hedefini değil, enflasyon tahminini tutturacak bir politika faizi belirlediğini.

MAHFİ EĞİLMEZ: FAİZ NEDEN DEĞİL, SONUÇ OLDUĞUNU ÖĞRENMİŞ GÖRÜYORSUNUZ

Faizin neden değil sonuç olduğunu öğrenmiş olduğumuzu görüyorum. Keşke yazdıklarımızı 5 yıl önce okumuş olsalardı.

EMİN ÇAPA: NE DOĞRU NE YANLIŞ

Merkez Bankası’nın faiz kararı ne doğru, ne yanlış. Merkez bankaları ekonomiyi yönetemez. Ortada ekonomik program yokken, Merkez sadece durumu idare eder.
Şu anda Türkiye’yi yönetenlerin ekonomi politikası nedir? Mesela Sn. Albayrak’ın ayrılmadın önce açıkladığı YEP geçerli mi?

CÜNEYT AKMAN: ÇARE ENFLASYONU FAİZLERİ ARTTIRMAKTAN DEĞİL, ENFLASYONU DÜŞÜRMEKTEN GEÇER

TCMB piyasaların iyimserliği ve döviz kuru açısından, ayrıca ülkeye yeni başlayan ve sıcak para akımının devamı için gerekeni yaptı. 150-200 puan arttırılması gereğini geçen hafta çektiğim videoda belirtmiştim. Ancak bu yol sürdürülebilir değil ekonomiye de zararlı. Çare ne? Çare uzun vadede bünyevî kronik sorunlara radikal olarak müdahale elbette (bazen yapısal reformlar denilen ve herkesin farklı şey anladığı türden ama daha radikal tedbirler) Fakat Keynes’in dediği gibi “Uzun vadede hepimiz ölmüş olacağız” Bu söz hiç bu kadar doğru olmamıştı. İnsanların tasarruflarına reel getiri sağlamak gereklidir. Bu toplam tasarrufları belki sanıldığı kadar arttırmaz ama o tasarrufların finansal sisteme akışını hızlandırır.

Reel faiz için çare ise nominal faizleri arttırmaktan değil enflasyonu düşürmekten geçer. Enflasyon konusunda dünya ve TR deneyimlerinin gösterdiği bir şey varsa o da bu işin ya kısa sürede düşürebileceği ya da hiç düşürülemeyeceğidir.

CHP’den faiz artırıma ‘güven’ vurgulu tepki

Merkez Bankası faizi yüzde 17’ye çıkardı