Merkez Bankası faizi yüzde 17’ye çıkardı

Yayın tarihi: 24 Aralık 2020 Perşembe 2:02 pm - Güncelleme: 24 Aralık 2020 Perşembe 3:19 pm

Merkez Bankası, politika faizi 200 baz puanlık artışla yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltti. Karar öncesinde sakin bir seyir izleyen dolar/TL, faiz artırımının ardından düşüşe geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 200 baz puan artırdı.

Kararda, “Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, Döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir” denildi.

Karar metninde şu ifadeler kullanıldı:

“Küresel ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir.

Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir. Ancak, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır.

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

“PARASAL DURUŞUN SIKLIĞI, GÜÇLÜ GÖSTERGELER OLUŞANA KADAR SÜRECEK”

Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, Döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.”

Ekonomistlerden ‘faiz’ yorumu: Hukuk azsa faiz çok olur

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dün fazla değişmeyerek 7.6428 seviyesinden kapatan Dolar/TL kuru bugün sabah saatlerinde yatay bir seyir izlemesinin ardından TCMB’nin faiz kararı sonrasında düşüşe geçti. Dolar/TL karar sonrasında 7.5618’e kadar çekilmesinin ardından TSİ 14.05’te yüzde 1 düşüşle 7.5663 ve Euro/TL yüzde 0.96 ekside 9.2353 seviyesinden işlem gördü. Kur sepeti 8.4015’e geriledi.

Borsa İstanbul’da Çarşamba gününü yüzde 0.90 yükselerek 1,417.66 puan ile rekor seviyeden tamamlayan BIST 100 Endeksi bugüne yükselişle başladı. Endeks, faiz artırımının ardından yükselişini hızlandırdı.

CHP’den faiz artırıma ‘güven’ vurgulu tepki

AĞBAL, SIKILAŞMA VURGUSU YAPMIŞTI

TCMB Başkanı Naci Ağbal, geçen hafta yaptığı ‘Para ve Kur Politikası’ metni sunumunda “Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız” ifadelerini kullanmıştı.

Naci Ağbal: Gerekirse para politikasını daha da sıkılaştıracağız

AĞBAL, 2 YILIN EN SERT FAİZ ARTIŞINI YAPMIŞTI

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Naci Ağbal’ın ilk toplantısında 2 yılın en sert faiz artışı yapılmış ve politika faizi 475 baz puan artışla yüzde 15’e çıkarılmıştı.

Merkez Bankası faizi arttırdı; sert düşen dolar yeniden yükseldi