Ekonomist Onur Çakmakçı: Savaşa taraf olmayı bırakın kınayacak para yok

Yayın tarihi: 13 Ekim 2023 Cuma 4:18 pm - Güncelleme: 13 Ekim 2023 Cuma 4:18 pm

İsrail ile Hamas arasında çıkan savaş devam ederken Ekonomist Onur Çakmakçı dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Türkiye’nin savaşta taraf olmasının ciddi sorunlara sebep olabileceğini söyleyen Çakmakçı, “Savaşa taraf olmayı bırakın kınayacak para yok” dedi.

Ekonomist Onur Çakmakçı, TELE1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Çakmakçı, programda İsrail-Hamas arasındaki savaş ile ekonomi gündemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“TARAF OLMAYI BIRAKIN KINAYACAK PARA YOK”

İsrail-Hamas arasındaki savaşta Türkiye’nin durması gereken noktaya dikkat çeken Çakmakçı, şunları söyledi:

Her programda kötüye gidiyoruz dedik. Rezervlerimiz harcanıyor dedik. Milletimizin cebine yansıyacak bir şey için zevke sefalete gidiyor diye defalarca anlattık. Bunların etkisini birebir yaşıyoruz. Şu anda bırakın bu savaşa taraf olmayı, kınayacak paramız bile yok. Bir şekilde birinin dikkatini çekip de gelecek olan tepki zaten sıkıntılı olan günlerini daha da sıkıntıya sokmaktan ileri gitmeyecek. Ekonomik açıdan değerlendiriyorum. Türkiye’nin şu an böyle bir şey yapma şansı yok. Şu an oraya turistik gezi bile düzenleyemeyiz. Çünkü paramız yok, çünkü rezervimiz yok, çünkü borcumuz çok ve milletimiz zorda. Ekonomi iyiye de gitmiyor.

“MEHMET ŞİMŞEK’İN LONDRA’DAKİ SUNUMU YABANCI YATIRIMCIYI TATMİN ETMEDİ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın göreve geldiğinden beri herhangi bir yatırım ya da fon alınmadığını söyleyen Çakmakçı, şöyle devam etti:

“Gaye Erkan, Mehmet Şimşek ikilisi geldiğinden beri ne bir yatırım var, ne bir fon var. Ne de dişe dokunur bir anlaşma var. Hepsi bir şekilde havada kalan imzalar, iyi niyetler. İnşallah’la Maşallah’la gelinen noktalar. Mehmet Şimşek’e Londra’da bir kapı daha kapandı. Yaptığını sunum yabancı yatırımcıyı tatmin etmedi. Burada bir orta vadeli plan açıklandığında avuçları patlayana kadar alkışlayan insanlar olduğu kadar, yabancının ilgisini çekmedi bunlar. Çünkü somut bir şey yok. Bütçeyi nasıl kontrol altına alacaksın, istikrarı nasıl sağlayacaksın, adalete olan güveni nasıl tazeleyeceksin, tek adam rejimi izini nasıl sileceksin? Bu sorular yanıtsız kaldıkça istediğin gruba istediğin sunumu yapabilirsin ama olumlu karşılık alamazsın.”