Ekonomim yazarı Aktaş sordu: Bu politika Hazine’ye niye uğramıyor?

Yayın tarihi: 23 Ocak 2023 Pazartesi 10:11 am - Güncelleme: 23 Ocak 2023 Pazartesi 10:11 am

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, “Ele verirler talkını, gider dövizle yaparlar iç borçlanmayı!” başlıklı yazısında Hazine’nin 2018 yılından beri döviz cinsi borç alımının çok hızlı arttığını belirtti. Aktaş, liralaşma politikasının Hazine’ye neden uğramadığını sordu.

AKP’nin yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Hazine’nin borcu son dönemlerin en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan, vatandaş da borcunu borçla kapatır hale geldi.

Hazine’nin borçlarını bugünkü köşesine taşıyan Ekonomim yazarı Aktaş, vatandaşa dövizle borçlanmamasını söyleyen iktidara liralaşma politikasının Hazine’ye uğramamasına dikkat çekti.

Aktaş’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

2019’dan itibaren eski kötü alışkanlığa dönülmeye başlanmış. 2018’de yüzde 1 olan iç borç içindeki döviz cinsi tutarın payı bir yıl sonra yüzde 11.5’e fırlamış.

Hele son üç yıl; 2020, 2021 ve 2022!

Döviz cinsi olan iç borcun toplam iç borca oranı sırasıyla yüzde 25.1, yüzde 29.4 ve yüzde 26.9 düzeyinde.

Ne güzel değil mi!

Vatandaşa dövizinizi satın diyeceksiniz, dövizle borçlanmayın diyeceksiniz, dövizle işlem yapmayın TL kullanın diyeceksiniz, havaya giren birileri akılları sıra dövize ders verdiklerini düşünerek dolar yakacak, kimi burnunu silecek… Bunlar olurken Hazine çaresiz bir şekilde iç borcunun dörtte birden fazlasını döviz cinsinden yapmak zorunda kalacak.

Hazine’nin iç borcunun dörtte birden fazlası döviz cinsinden olunca insan ister istemez şu meşhur ‘liralaşma’yı düşünüyor. Aslında önemli tutarda TL tasarrufu da dolara endeksleyip, özünde dolarizasyonu artırıp sonra da adına liralaşma denilen politika vardı ya, işte o akla geliyor.

Hadi diyelim gerçekten liralaşma var ve bunu artırmak için uğraşıyoruz. Bu politika Hazine’ye niye uğramıyor? Var mı bu sorunun bir yanıtı?”

AKP ‘müjde’ hazırlığında! Borcunu krediyle kapatan vatandaşın borcu yapılandırılacak