Eğirdir Gölü için alarm çanları çalıyor!

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2023 Salı 9:54 pm - Güncelleme: 4 Temmuz 2023 Salı 9:54 pm

Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı Eğirdir Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, “Gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü yok olacak” dedi.

Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Isparta’daki Eğirdir Gölü vahşi sulama, havzayı besleyen akarsu, dere, çaylara çok sayıda gölet, baraj ve hidroelektreki santrali (HES) yapılması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Meclis Başkanlığı’na bir araştırma önergesi verdi. Eğirdir Gölü’nün içme ve tarımsal sulamada hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Halıcı, “Gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü ve havzası yok olacak” dedi.

Eğirdir Gölü’nün Altınkum Plajı karardı

KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN İLAN EDİLMİŞTİ

Göller Bölgesi’nde yer alan Eğirdir Gölü’nün üç milyon yıl önce oluştuğu kabul ediliyor. Endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan göl, kuş gözlemciliği için de önemli merkezlerden. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescillenen göl, 2021’de Cumhurbaşkanlığınca “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilmişti.