Editörün Seçtikleri | 5 Ekim 2020

Yayın tarihi: 4 Ekim 2020 Pazar 12:00 am - Güncelleme: 2 Ekim 2020 Cuma 4:49 pm

Tele1 Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Editörün Seçtikleri/Yeni Çıkanlar/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

James Joyce

DENEMELER, MAKALELER, ELEŞTİRİLER

Çeviren: Fuat Sevimay

İthaki Yayınları

“Edebiyatın hayal mahsulü olması ve hayallerle ilgilenmesi, gerçeklere dayanmaması ve fikirleri de kesin bir şekilde ele almaması nedeniyle hor görülmesi gerektiği yönünde bir beyan, düpedüz deli saçmasıdır.”

James Joyce’un kurgudışı yazıları estetik, basının görevi, sansür, İrlanda kültür tarihi, İngiliz dili ve imparatorluğu gibi pek çok konuyu ele alıyor. Bu derlemede Joyce’un gazete yazıları, kitap eleştirileri ve halkı bilinçlendirmek amacıyla yazdığı siyasi denemeleri bir araya geliyor. Joyce’un ömrünün yaklaşık kırk yılını kapsayan bu yazılar onun siyasete dair önemli fikir değişikliklerini, edebiyat ve tarih arasındaki ilişkiye dair düşüncelerini, çok değer verdiği Ibsen, Defoe, Wilde ve Blake gibi yazarlara dair hislerini derinlemesine ele alıyor.

Buradaki metinler ayrıca Joyce’un Dublinliler’den Sanatçının Gençlik Portresi’ne ve hatta Ulysses’in ilk taslaklarına kadarki yazma sürecini aydınlatıp bu süreçte metinlerin geçirdikleri değişimleri günyüzüne çıkarıyor. Onlarca yazının birlikte sunulduğu bu edisyona hem açıklayıcı hem de eleştirel yüzlerce dipnot eşlik ediyor.

248 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/denemeler-makaleler-elestiriler/

 

 

 

Mehmet Altuğ Ersoy

KİLOSOPHİA-KİLO BİLGELİĞİ

Obezitede Duygusal ve Düşünsel İyileşme

H2o Kitap

OBEZİTEYE FELSEFEYLE BAKMAK

Kilosophia bugüne dek yapılmayanı yapıyor, obezitenin ardındaki duygusal ve düşünsel alanı ele alıyor. Bunu hekimler ve diyetisyenler yapamazdı çünkü onlar felsefe eğitimi görmediler. Ancak bir felsefeci bu konuya felsefi açıdan bakabilirdi.

BENE DİAGNOSCİTUR, BENE CURATUR

“İyi teşhis etmek, iyi tedavi etmektir.” Doğru teşhis için gerekense felsefi bir bakışla doğru yorum yapabilmektir. Kilosophia tam da bunu sağlıyor. Sorunu 2500 yıllık bilgeliğin ışığında sakince yeniden değerlendirip açık ve anlaşılır çözüm önerileri sunuyor.

EX NİHİLO NİHİL FİT

“Hiçbir şey yoktan var olmaz.” Obezite sorununuz varsa bunun muhakkak sebepleri vardır. Siz soruna sadece fizyolojik açıdan bakıp diyetlerle yetindikçe, obezite er geç tekrar karşınıza çıkacaktır.

FESTİNA LENTE!

“Yavaşça acele et!” Acil kilo verme arayışlarına girme fakat sorunu kulak arkası da etme! Hemen davran fakat yapacaklarını sakince ele al!

VE BİR SORU

Fazla kiloluların yüzde 90’ı, aşırı kiloluların da yüzde 95’i diyetlerle verdikleri kiloları en geç 2 yıl içinde geri alıyor. O halde siz, başarılı olma ihtimalinizin en fazla yüzde 5 ile yüzde 10 arasında olabileceğini bildiğiniz herhangi bir “diyet projesi”ne hâlâ yatırım yapar mısınız?

240 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/kilosophia-kilo-bilgeligi/

 

 

 

Selahattin Özkan

MİTOLOJİ VE CİNSİYET

Viking İnançlarında Kadınların Tarihi

Yeditepe Yayınevi

Kuzey Avrupa’nın tarihi ve Viking Mitolojisi çoğu kez erkeksi imgeler ve güç sembolleriyle açıklanmıştır. Ancak Vikinglerin tarihleri ve inançları sadece erkeklerine ait değildir, kadınlarının da bu erkeksi görünüm altında söyleyecek sözleri vardır. İskandinavya ile Avrupa’nın geri kalanı arasındaki karşılıklı etkileşimin uzun tarihi boyunca destanlar ve efsaneler sadece tek bir cinsel kimliğin baskın karakteriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Oysa tarihin uzun anlatıları içinde farklı cinsel kimliklerin mitolojik anlamları gün yüzüne çıkmaktadır. Mitoloji ile cinsiyet birbirinden hiçbir zaman bağımsız olmamıştır. Elinizdeki bu kitap Vikinglerin gözlerini kan bürümüş canilerinin, düşmanlarını korkutan savaşçılarının ve doğaüstü nitelikleriyle masalları süsleyen kimi varlıklarının cinsel kimliklerle olan ilgisini tartışmaktadır. Kadınların Viking inançlarındaki yeri, mitolojiyle cinsiyet arasındaki bağlantı üzerinden araştırıldıkça Avrupa’nın unutulmuş kuruntuları ortaya çıkmış; cinsiyete ilişkin basmakalıp yargıların kadim mitolojiyle ilgisi belirginleşmiştir. Kısacası bu eser okurlarını; Ortaçağ’ın karanlık köşelerinde kimisi unutulup giden söylencelerin, efsanelerin ve destanların arkasındaki mitolojik Viking imgesinin kadınsı yanını keşfetmeye çağırmaktadır.

208 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/mitoloji-ve-cinsiyet/