Edirne’den sonra Çanakkale: Tiny House’lara yasak kararı

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2024 Pazar 2:07 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2024 Pazar 2:07 pm

Bozcaada’da kaçak konaklamanın önüne geçmek için  ‘Tiny House‘ olarak adlandırılan tekerlekli ahşap evler için mühürleme işlemi yapıldığı açıklandı.

İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle pek çok kişinin tercih ettiği turizm merkezi Bozcaada son dönemde “Tiny House” olarak adlandırılan tekerlekli ahşap evlerin akınına uğramaya başladı. Bozcaada Belediyesi, adaya konuşlandırılan Tiny House’lar için harekete geçti.

Bozcaada Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Bozcaada’da en önemli konulardan biri olan imar planıyla ilgili çalışmaların hızla devam ettiği “Tiny House” olarak adlandırılan tekerlekli ahşap evler için mühürleme işlemi yapıldığı açıklandı.

“Bozcaada gündemini en çok meşgul eden, kamuoyunda Tiny House olarak bilinen ‘Hareketli Yapılar’ ve konteyner evler ile ilgili hukuki durum ve belediyemizin yaklaşımı şu şekildedir: ‘3194 sayılı İmar Kanunu, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gibi arazilerde yapılaşmayı düzenleyici yasal mevzuat çerçevesinde herhangi bir izin alınmadan ikamet veya ticari amaçlarla kullanılan bu yapıların tarım arazilerinde uzun süre konuşlandırılması ve kullanılması kesinlikle yasaktır.’ Ayrıca 2863 Sayılı Kanun’un 65. maddesinde, ‘Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır’ hükmü yer almakta olup, suç teşkil eden bu eylemleri gerçekleştirenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunulacaktır” denildi.

Belediye, bu hareketli yapılara su ve elektrik hizmetleri verilmeyeceğini, daha önceden su ve elektrik bağlananların da kesileceğini duyurdu.

Edirne’de ‘tiny house’lar yıkıldı, ortalık karıştı

Kaynak: HABER MERKEZİ