EBA TV’de ders arası ‘idam ve ilahi’! Bakan Selçuk’tan da tepki

Yayın tarihi: 23 Mart 2020 Pazartesi 2:44 pm - Güncelleme: 24 Mart 2020 Salı 12:54 pm

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), EBA TV yayına başladı. Milyonlarca öğrenci uzaktan eğitim ile ders başı yaptı. EBA TV’de ilk ders Menderes’in asılması ve ders aralarda ilahi dinletmek oldu. Veliler yayına tepki gösterirken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da, ‘Onaylamıyorum’ dedi. Gelen tepkilerin ardından görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldı.

CHP RTÜK Üyesi İlhan Taşçı da “Bu yayın nedeniyle TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başta olmak üzere ilgililer hukuken sorumlu, olağanüstü günler yaşadığımız şu günlerde vicdanen de sorunludurlar! Halkın parasıyla yayın yapabilen TRT’yi siyasi propaganda ekranına dönüştürenleri kamuoyunun dikkatine sunuyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Akşener: Bakan Selçuk ‘tüh pardon’ diyemez

Koronavirüs nedeniyle okulların tatil olmasının ardından uzaktan eğitim başladı. İlkokul, ortaokul ve lise uzaktan eğitim ders programını paylaşan MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), EBA TV 23 Mart 2020 Pazartesi günü TRT’den yayına başladı. Dersler bakanlığın web sitesinden ve eba.gov.tr ‘den de yayımlanmaya başladı. Eba TV’de ilk dersi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdi.

Bakan Ziya Selçuk: “İdam ve ilahi” görüntülerini onaylamıyorum

Koronavirüs salgını nedeniyle okullara verilen aranın ardından başlayan uzaktan eğitim propagandaya dönüştürüldü. Ders aralarında öğrencilere Diyanet TV’nin hazırladığı Kilometre taşları Menderes belgeseli izletildi. Ders aralarında çocuklara ilahi dinletildi.

EBA TV’de bir skandal daha: Kafa kesme ve suikast görüntüleri izlettiler!

Çocuklara gösterilmemesi gereken Adnan Menderes’in idam sahnesi detaylı şekilde anlatıldı.

Veliler idam sahnelerine tepki gösterdi. Veliler, ortaokul öğrencilerine asılma sahnesinin gösterilmesine isyan etti.

“ADNAN MENDERES’İN İDAM GÖRÜNTÜLERİNİN İZLETİLMESİ AÇIKCA SUÇTUR”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşçı duruma tepki göstererek, “Corona virüsü nedeniyle bugün başlayan uzaktan eğitim sisteminin yayınlandığı TRT EbaTV’nin ortaokul öğrencilerine Adnan Menderes’in idam görüntülerinin izletilmesi açıkça suçtur! Bu suç, TRT Genel Müdürü başta olmak üzere yayında sorumluluğu bulunan herkesi bağlar” dedi.

Taşcı’nın açıklaması şöyle:

“TRT’nin çocukların sırf ders için ekran başına geçtiği ders yayını “arasına propaganda” iliştirilmesi RTÜK Yasası’nın 8. Maddesinin 2. Fıkrasında tanımlanan suç ile de birebir örtüşmektedir. Bu yayının çocukların zihinsel gelişimine zarar vereceği açıktır!

RTÜK Yasası “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin zihinsel gelişimine zarar verebilecek türde” yayınların ekranlarda yer alamayacağını hüküm altına almaktadır. TRT’nin yayını ise yasanın bu hükmünün açıkça ihlal edilmesidir.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin biran bile duraksamaya yer vermeden bu yayınla ilgili İzleme Dairesi’nin değerlendirme raporu hazırlaması talimatını vermelidir. RTÜK Başkanı, hazırlanacak bu raporu da yasanın kendisine verdiği yetkiyle Üst Kurul gündemine getirmelidir.

Bu yayın nedeniyle TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başta olmak üzere ilgililer hukuken sorumlu, olağanüstü günler yaşadığımız şu günlerde vicdanen de sorunludurlar! Halkın parasıyla yayın yapabilen TRT’yi siyasi propaganda ekranına dönüştürenleri kamuoyunun dikkatine sunuyorum.”

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da, “Bu içeriği hazırlarken yanınızda hiç pedegog yok muydu” diye sordu.

DERS ARASINDA İLAHİ

Çocuklara ders arasında sürekli ilahi çalınması da velilerden büyük tepki topladı. Veliler sosyal medyada, uzaktan eğitim programının AKP’nin İmam Hatip Eğitim programına ve propagandaya dönüştürüldüğü eleştirisinde bulundu.

EBA TV’de ders arası ‘idam ve ilahi’