Hizbullah lideri Nasrallah, Filistin hükümetini suçladı Hamas’ı övdü

Yayın tarihi: 3 Kasım 2023 Cuma 4:02 pm - Güncelleme: 3 Kasım 2023 Cuma 6:21 pm

İsrail-Hamas savaşıyla ilgili ilk kez konuşan Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah “Bu savaş tamamen Filistin’in savaşıdır, hiçbir bölgesel konuyla ilgisi yoktur” dedi. Nasrallah “Tüm olasılıklara hazırız” ifadesini kullandı.

Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah, İsrail-Hamas çatışmalarının başladığı 7 Ekim’den bu yana bugün ilk kez açıklama yaptı. Nasrallah’ın konuştuğu yayın, Beyrut’un güney banliyösü Dahiye, Nebatiye, Deir Qanun Al-Nahr ve Baalbek kentlerinde de izlendi.

Hamas’ı ‘Aksa Tufanı’ operasyonu nedeniyle kutlayan Nasrallah, Filistin Hükümeti’ne suçlamalarda bulundu. “Operasyonda hiç kimsenin etkisi yoktu, bu mübarek operasyon yüzde yüz Filistin’in kararıydı” diyen Nasrallah “İsrail Gazze’deki rehineleri yalnızca müzakere yoluyla alabilir” dedi.

ABD’den Lübnan ve Hizbullah’a uyarı: Çok netiz

İsrail’in bir ayda hiçbir ‘askeri başarı kazanamadığını öne süren Nasrallah “Hepimizin ilk hedefi Gazze’ye saldırıların durmasıdır. İkinci hedefimizse Hamas’ın zafer kazanmasıdır. Hükümetler, Arap ve Müslüman ülkeleri acilen bu saldırıların durması için çalışması gerekir. İkinci hedefe çalışmayabilirsiniz. Büyükelçilerinizi, petrolünüzü İsrail’den çekin” dedi.

“Tüm olasılıklara hazırız” diyen Nasrallah’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“OPERASYON YÜZDE 100 FİLİSTİN’İN KARARIYDI”

“Allah’ın yolunda ölenlere sakın ölü demeyin onlar şehittirler. Kıyamet günü tüm insanlar dirilecek, Allah yolunda ölenler o gün çok mutlu olacaklar.  El Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaş birden fazla bölgeye yayıldı. İsrailli işgalcilerle savaşta hayatını kaybeden tüm şehitleri selamlıyoruz. Orada Siyonistler de ABD’liler de olsun hiçbir şey olmayacak. Siyonistlerle yapılan bu savaş kadar şer’i bir savaş olmayacak. Bu açık ve aleni şekilde Allah yolunda en büyük savaştır. Çocuklar, annelerin üzerine evler üzerine yıkılmasına rağmen ‘Feda olsun Filistin’e seslerini duyuyoruz. Mevcut Filistin yönetimi durumu daha da zorlaştırdı. Aksa Tufanı’ndan önce Gazze tarihte böyle bir kuşatma görmemiştir. Yeni çıkan durumlar var Batı Şeria’da da. Yeni yerleşim yerleri açmak istediler, Filistin Hükümeti bunu görmezden geldi. Ne BM, ne İslam İşbirliği bunu görmedi. Alem buna duygusuzlaştı. Orada yaşananlar despotluk, cinayet… Bu zalime karşı bir şey olması gerekiyordu. Kuşatılmış Filistin halkına yapılan bu zulmün görülmesi gerekiyordu. İşte Tufan-ı Aksa bunun için yapıldı. Operasyonda hiç kimsenin etkisi yoktu, bu mübarek operasyon yüzde yüz Filistin’in kararıydı. Direniş gruplarının kararı yöneticilerin elindedir. İsrail Gazze’deki rehineleri yalnızca müzakere yoluyla alabilir.”

“HANİ GÜÇLÜYDÜNÜZ NİYE ABD’YE İHTİYAÇ DUYDUNUZ?”

“Sahada yaşananları açıkça gördük. Büyük, azimli, güçlü operasyon için tüm teşekkürlerimizi sunuyor. Operasyon İsrail devleti ve halkı üzerinde adeta bir deprem etkisi yarattı. Hem gelecek hem de geçmiş çok büyük etki bırakacaktır. Asla bunun neticelerini değiştirmeyecektir. Aksa Tufanı birçok gerçeği de ortaya çıkardı. En önemli nokta zayıflıklarını, korkaklarını ortaya koydu. Bir örümceğin ağından daha hassas olduklarını ortaya koydu. İsrailliler şunu söylemeye başladı; İsrail bir örümcek ağı… Bunu milletvekilleri, yöneticileri söylüyor. Sarsılan rejimi bir arada tutmaya çalışıyorlar. Görüşmeye başlamak istiyorlar ama şu ana kadar başaramadılar. Dost düşman ortaya çıktı. ABD, İsrail’in yayındadır. ABD ne kadar da çabuk geldi… Hani güçlüydünüz niye ABD’ye ihtiyaç duydunuz?”

‘TAM BİR AYDIR HİÇBİR ASKERİ BAŞARILARI YOK”

“Hamas’ı yok edeceğiz diyorlar aklı olan böyle bir hedef koyar mı? İsrailli esir yakınları isyan edince tüm direniş grupları silah bıraksın’ demeye başladılar. Bunu başarabilir misiniz? Ne Hizbullah’ı kovabildiler, ne de esirlerini alabildiler. Mecbur bizimle görüşmek zorunda kaldılar. Gazze’de de yaşanan aynı şey. Çocukları, kadınları, sivilleri öldürülüyor. Hiçbir şeye saygıları yok, binaları yerle bir ediyor bütün dünyanın gözü önünde. Bunun için çok büyük bir hava gücüne ihtiyaçları da yok. Bomba bırakıyorsunuz. Ancak tam bir aydır hiçbir askeri başarıları yok. Daha sonra bazı bölgelerde kara harekatları başladı ama yine başarı sağlayamadılar. Aciz ve korkusuzlar. Hangi ordu bu ruhtaki savaşçılara karşı başarı sağlayabilir?”

MÜSLÜMAN VE ARAP ÜLKELERİNE ÇAĞRI

“Tüm Arap ve Müslüman ülkelere çağrı yapıyorum; bu demokrat sandığınız ülke sivilleri katletti. Buna rağmen hala kör bir sessizlik içindesiniz. ABD’de bu cinayetlerin ortağı. Bu savaşın sorumlusu ABD’dir, İsrail bir maşadır. Humeyni ‘En büyük şeytan ABD’dir’ demiştir. Aynen öyle. ABD’ye mahkemeye çıkarılmalı, ceza almalıdır. Irak’taki direniş grupları ABD üslerine saldırı kararı aldık. ABD bu cinayetlerin hesabını vermelidir, bu çok mübarek bir karardır. Buradan kardeşlerini zafer kazanması için destekleyen herkesi selamlıyorum. Bir aydır sahte haber ve yalanlar değiştirmek istedikleri gerçeği ancak bu hak ve batılın savaşı. Bu savaşın bir tarafı Britanya, ABD ve İsrail… Bu iş bir şey söyleyen herkes savaşmış gibidir. ‘Ben iyi bir insanım’ diyen herkes susmamalı.”

‘İKİ HEDEFİMİZ VAR’

“Hepimizin ilk hedefi Gazze’ye saldırıların durmasıdır. İkinci hedefimizse Hamas’ın zafer kazanmasıdır. Düşman Gazze’ye girmeyi bile başaramamışken, Lübnan’ı tehdit ediyor. Hükümetler, Arap ve Müslüman ülkeleri acilen bu saldırıların durması için çalışması gerekir. İkinci hedefe çalışmayabilirsiniz. Büyükelçilerinizi, petrolünüzü İsrail’den çekin. İHA’nızı, SİHA’nızı istemiyorlar en azından Refah Sınır Kapısı’nı açın. Bunu yapamıyor musunuz? Sorumluluk üstlenmeliyiz.”

“İSRAİL TARİHİNİN EN BÜYÜK HATASINI YAPMIŞ OLUR”

Lübnan sınırında (saldırı ve çatışmaların) tırmanması gerçekçi bir olasılıktır. İsrail, Lübnan’a karşı önleyici bir operasyon gerçekleştirirse tarihinin en büyük hatasını yapmış olur. Lübnan cephesinde bir tırmanış olup olmayacağının Gazze’de yaşananlara ve İsrail’in Gazze’deki eylemlerine bağlı olacak. Tüm olasılıklara hazırız. ABD’nin savaş gemileri bizi korkutmuyor. Hazırlıklıyız. ABD’ye şunu söylüyoruz: Sizi 1980’lerin başında Lübnan’da yenenler hâlâ hayatta. Her kim bölgesel bir savaşı durdurmak istiyorsa ivedilikle Gazze’deki saldırganlığa son vermeli.”

İsrail’den Nasrallah’ın konuşması öncesi açıklama: Yüksek alarmdayız