Dünyanın en eski ‘mağara resmi’ bulundu

Yayın tarihi: 14 Ocak 2021 Perşembe 10:29 pm - Güncelleme: 14 Ocak 2021 Perşembe 10:32 pm

Arkeologlar, 45 bin 500 yıl önce çizildiğine inanılan, dünyanın bilinen en eski mağara resmini Endonezya’da keşfetti. Bir domuzun gerçek boyutlarıyla tasvir edildiği resim, Sulawesi adasındaki uzak bir vadide yer alan Leang Tedongnge mağarasında yer alıyor.

Avustralyalı arkeologlar, bilinen en eski mağara resmini keşfetti. en az 45 bin 500 yıl önce önce yapıldığı düşünülen gerçek boyutlu yaban domuzu tasviri Endonezya’daki Sulawesi adasındaki yer alan Leang Tedongnge mağarasında ortaya çıkarıldı.

Koyu kırmızı hardal pigmenti kullanılarak yapılan resmin aynı zamanda bölgedeki insan yerleşiminin en eski kanıtı olarak değerlendiriliyor.

“BU RESMİ YAPAN İNSANLAR BİZİM GİBİ MODERNDİ”

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmanın ortak yazarı Maxime Aubert, “Bunu yapan insanlar tamamen moderndi, tıpkı bizim gibiydiler. sevdikleri herhangi bir şeyin  resmini  yapabilecek tüm kapasiteye ve araçlara sahiptiler” ifadelerini kullandı.

EN AZ 45 BİN 500 YILLIK

Bununla birlikte Aubert, mağara resminin yaşını ortaya çıkarmak için uranyum izotop tekniğini kullandıklarını, ancak daha da eski olabileceğini aktardı.

“Çizim en az 45 bin 500 yıllık. Ancak, çok daha eski olabilir çünkü kullandığımız tarihleme yalnızca tablonun üzerinde oluşmuş bir kalsit birikintisine dayanıyor” dedi.  Araştırmada, 136 santimetere genişliğindeki ve 54 santimetre boyundaki resimde  Sulawesi’ye özgü siği domuzunun  diğer hayvanlarla sosyal etkileşim içinde olduğunu anın tasvir edildiği ifade edildi.

Ortak yazar Adam Brumm, “Domuzun arkasında iki el görünüyor. Bu onun diğer iki siğil domuzu arasında bir kavga veya sosyal etkileşimdeymiş  gibi gösteriyor” dedi.

Bununla birlikte arkeologlar, resimdeki  el izlerini yapmak için, sanatçıların ellerine pigment dökerek ellerini yüzeye koymuş olması gerektiğini söyleyerek bu şekillerden DNA örneği aldıklarını açıkladı.

Öte yandan, söz konusu domuz tasviri dünyanın en eski mağara resmi olmasına rağmen en eski eser değil. Güney Afrika’nın Blombos Mağarası’nda keşfedilen ve 73 bin yıl önce yapıldığı belirtilen “doodle” benzeri çizimin dünyanın en eski sanat eseri olduğu düşünülüyor.