Dünyadan Türkiye’ye yardım yağdı! Birçok ülkeden arama kurtarma ekipleri yolda

Yayın tarihi: 6 Şubat 2023 Pazartesi 11:33 am - Güncelleme: 7 Şubat 2023 Salı 3:54 am

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem için dünyadan çok sayıda başsağlığı ve destek mesajı geldi. Birçok ülke, Türkiye’ye arama kurtarma ekiplerini gönderdiğini açıkladı.

Kahramanmaraş’ta bu sabah 04.17’de 7.7 şiddetindeki deprem Malatya, Gaziantep, Hatay, Adana, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye’yi de vurdu. Çok sayıda can kaybı yaşanırken, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dördüncü seviye alarm verildiğini duyurdu.

Sabah saatlerinden itibaren Türkiye’ye dünyadan çok sayıda destek ve yardım mesajı geldi. Azerbaycan, Rusya, Çin, İsrail, Pakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İtalya, ABD, İran ve Yunanistan depremden sonra Türkiye’ye yardım göndereceğini duyurdu.

Kahramanmaraş’ta 7,4’lük deprem! 284 ölü 2 bin 323 yaralı

AZERBAYCAN’DAN KURTARMA EKİBİ

Azerbaycan’dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal etti.

BİDEN TALİMAT VERDİ

Beyaz Saray’ın açıklamasında Türkiye ve Suriye’deki büyük depremin ardından ‘gerekli her türlü” yardımın sağlanmaya hazır olunduğu’ söylendi. Açıklamada Başkan Joe Biden’ın seçenekler için Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı’na talimat verdiği yazıldı.

PUTİN’DEN ERDOĞAN’A TELEFON

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayan Rusya Devlet Başkanı Putin, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmede, Rusya’nın Türkiye’ye arama kurtarma ve afetle mücadele alanında yapacağı desteklere ilişkin de bilgi verdi.

RUSYA’DAN EKİP GELİYOR

Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov, Türkiye’de depremden etkilenen bölgelere Rus arama kurtarma ekipleri ve sağlık uzmanları gönderildiğini bildirdi.

Kurenkov, başkent Moskova’da yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı üzerine, arama kurtarma ekiplerinin, Türkiye ile Suriye’ye doğru yola çıktığını belirtti.

Söz konusu ekiplerin, bakanlığa ait 4 uçakla depremden etkilenen bölgelere gönderildiğini kaydeden Kurenkov, bunların 100 kurtarma uzmanı ile 7 kinoloji grubundan oluştuğunu ve gerekli ekipmanlarla donatıldığını aktardı.

Ayrıca Kurenkov, ekiplerle birlikte deprem bölgesine sahra hastanesinin de ulaştırılacağını ve bu hastanede 40 sağlık uzmanının tıbbi destek sağlayacağını dile getirdi.

İTALYA YARDIMA HAZIR

İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Başbakan Giorgia Meloni, Suriye sınırında Türkiye’yi vuran yıkıcı depremle ilgili gelişmeleri, Sivil Savunma tarafından güncellenen bilgileri yakından takip ediyor. Meloni, depremden etkilenen halka yakınlığını ve dayanışmasını belirtiyor. İtalyan Sivil Savunması ilk yardıma katkıda bulunmak için uygun olduğunu bildirmiştir.” ifadesi kullanıldı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok sayıda can kaybına yol açan şiddetli bir depremin vurduğu Türk halkının yanındayım. İtalya’nın yardımı eksik olmayacak. Dışişleri Bakanlığı, depremden etkilenen bölgedeki tüm İtalyanlarla temas kuruyor.” ifadelerini kullandı.

Tajani, bir başka Twitter mesajında da İtalya’nın yakınlığını belirtmek ve İtalyan Sivil Savunmasının yardım için hazır olduğunu aktarmak üzere Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda konuştuklarını da kaydetti.

İtalyan bakan, bir diğer Twitter mesajında “Yıllar süren savaşın ardından bir darbe de bugünkü depremle alan Suriye halkının da yanındayım.” ifadesini kullandı.

İtalya Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki büyük depremin hemen ardından İtalyan kıyıları için “tsunami” uyarısı verirken, bu uyarı daha sonra kaldırıldı.

MACARİSTAN

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bu sabah Türkiye’den gelen trajik haberleri duyduğumda şok oldum.” diyerek, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Macaristan hükümeti, Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ili etkileyen depremler nedeniyle Türkiye’deki uluslararası insani yardım operasyonuna destek amacıyla ekip gönderdi.

Macar Haber Ajansının (MTI) haberine göre, İçişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Bence Retvari yaptığı açıklamada, Macaristan Ulusal Afet Yönetimi Genel Müdürlüğüne bağlı 55 kişilik arama kurtarma ekibinin depremzedelere yardım etmek için Türkiye’ye gönderildiğini söyledi.

Retvari, Ulusal Afet Yönetimi’ne bağlı ekibin çok tecrübeli olduğunu ve Türkiye’de yapacağı çalışmalarla Türk-Macar dostluğunu da güçlendireceğini kaydetti.

Ekiple birlikte, arama kurtarma köpekleri ve 90 ton ekipmanın Macar Ordusuna ait uçakla Adana’ya hareket ettiği belirtildi.

İSVEÇ

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström da Twitter’daki paylaşımında, “Türkiye ve Suriye’de çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremden derin üzüntü duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Billström, İsveç’in, Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde afet yaşayan ülkelere yardım için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye rejimi ile iletişime geçeceğini belirtti.

LETONYA

Depreme ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulunan Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, “Türkiye’nin güneydoğusunda ve Suriye’de meydana gelen şiddetli deprem ve ardından gelen artçı sarsıntılarla ilgili yıkıcı haberler var.” İfadelerini kullandı.

Rinkevics, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevenlerine başsağlığı dileyerek, yaralılar için de acil şifa dileğinde bulundu.

FRANSA

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Twitter’dan “Türkiye’yi sarsan ve çok sayıda can kaybına yol açan korkunç depremin ardından mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu’na, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa, Türk halkının yanındadır.” açıklamasını yaptı.

Colonna, ülkesinin Türkiye’ye yardıma hazır olduğunu belirtti.

Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde şiddetli bir depremin meydana geldiğini büyük bir üzüntü ile öğrendik. Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz. Geçmiş olsun Kahramanmaraş, geçmiş olsun Türkiye.” ifadelerine yer verildi.

Fransa’nın depremler dolayısıyla gönderdiği 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı bildirildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Fransa İçişleri Bakanlığına bağlı 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin Türkiye’ye doğru yola çıktığını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yardım ekibiyle birlikte 10 arama kurtarma köpeğinin de gönderildiği ifade edildi.

Fransa Ulusal Meclisi Fransa-Türkiye Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Guillaume Garot da Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner’e deprem nedeniyle Fransa’nın Türkiye tam desteğini ilettiğini aktardı.

Diğer yandan ülkenin önemli sendikalarından CFDT Genel Sekreteri Beatrice Lestic yaptığı açıklamada, sendikalarının Türkiye ve Suriye’deki depremlerin mağdurları için uluslararası dayanışma çağrısında bulunduğunu kaydetti.​​​​​​​

Fransa Sivil Savunma birimi de Türkiye için yola çıkan kurtarma ekibinin görsellerini Twitter’dan paylaştı.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Hollanda Arama ve Kurtarma Ekibi’nin bugün depremin olduğu bölgeye gideceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye ve Suriye’deki depremle ilgili korkunç haberler var. Düşüncelerimiz bu ağır doğal afetin tüm kurbanları ve mağdurları ile birlikte. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziyelerimi ilettim.”

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da “Türkiye’de ve Suriye’deki yıkıcı deprem haberiyle şok olduk. Düşüncelerimiz Türk ve Suriyeli kurbanlar, mağdurlar ve aileleri ile birlikte. Hollanda Türkiye’ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis, askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşuyor.” paylaşımında bulundu.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Türkiye ve Suriye’den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim bu korkunç depremlerde hayatını kaybedenlerin aileleri, arkadaşları ve komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Partnerlerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı.

DSÖ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, DSÖ Avrupa üyesi olan Türkiye ile Suriye’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kluge, “DSÖ Avrupa, bu trajediye müdahalede Sağlık Bakanlığı ve Bakan Fahrettin Koca’ya desteğini de taahhüt ediyor.” ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN

Ermenistan da Ermenistan, Türkiye’ye yardım gönderme talebinde bulunarak başsağlığı diledi.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, “Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek” ifadesini kullandı.

Miçotakis, Türkiye’de meydana gelen ve Suriye’de de yıkıma neden olan deprem nedeniyle “derin üzüntü duyduğunu” da kaydetti.

Türkiye’de 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminde Yunanistan Türkiye’ye, yine 1999’da Yunanistan’da meydana gelen Atina depreminde de Türkiye Yunanistan’a yardım göndermişti.

İSRAİL

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise sosyal medya hesabından İbranice, Türkçe ve İngilizce yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“İsrail halkı adına, dün gece Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntülerimi bildiririm. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk halkına başsağlığı diliyorum”

İsrail devletinin “mümkün olan her yolla yardım göndermeye her zaman hazır olduğunu” belirten Cumhurbaşkanı Herzog, kalplerinin bu acı zamanda Türk halkının ve yas içindeki ailelerin yanında olduğunu vurguladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Türkiye’deki depremin değerlendirilmesi için bir acil durum toplantısı düzenlendiği paylaşıldı.

İsrail resmi devlet Twitter hesabından, “Türkiye Halkının Yanındayız” mesajı paylaşıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımlayarak ilgili tüm otoritelere tıbbi yardım, arama kurtarma desteği vermek üzere hazırlanmaları için talimat verdiğini açıkladı.

Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail’in tüm vatandaşları adına, bölgemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle Türk halkına bu zor zamanda taziyelerimi bildiririm” ifadelerine yer verdi.

İsrail’deki ilgili tüm otoritelere tıbbi yardım, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere hazırlanmaları için talimat verdiğini aktaran Netanyahu, İsrail Dışişleri ve Savunma bakanlarının Türk mevkidaşlarıyla iletişim halinde olduğu ve ilgili heyetin “en kısa süre içinde yola çıkması için çalışmalarını tamamlayacaklarını” kaydetti.

Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai’nin talimatıyla, Tel Aviv Belediyesi binası Türk halkına destek için bu akşam Türk bayrağı ile aydınlatıldı.

İsrail Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından paylaşılan görselde, bina ofislerinin lambaları, Türk bayrağı olacak şekilde yandığı görüldü.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’den 40 kişilik arama ve kurtarma ekibi ile 10 köpek Türkiye’ye hareket etti. Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılmasına destek vermek için yola çıkan Hırvat ekip, Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran tarafından uğurlandı.

KOSOVA

Kosova hükümeti, Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ili etkileyen depremler nedeniyle Türkiye’deki uluslararası insani yardım operasyonuna destek amacıyla Kosova Güvenlik Gücü Birliği’nin gönderilmesine karar verdi. Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, yaptığı açıklamada, Kosova Güvenlik Gücü Birliği’nin Türkiye’deki uluslararası insani yardım operasyonuna destek amacıyla gönderilmesine ilişkin kararı onayladığını söyledi. Osmani, Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu ifade ederek, Kosova’nın gerekli desteği vermeye devam edeceğini bildirdi. Karara göre 30 askerli bir Kosova Güvenlik Gücü Birliği, Türkiye’deki arama kurtarma çalışmalarına katılacak.

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ve Prizren Esnaf Derneği işbirliğinde depremden etkilenen bölgelerdeki halka destek olmak amacıyla yardım kampanyası başlatıldı. KDTP Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, açılan yardım hesabına destek olunması çağrısında bulunurken, toplanan yardımların en kısa sürede depremzedelere ulaştırılacağını bildirdi.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un talimatı üzerine Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 63 kişilik arama kurtarma ekibi, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Türkiye’ye gönderildi. Acil Durumlar Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Acil Durumlar Bakanı Boobek Acikeyev, 63 kişilik arama kurtarma ekibini uğurlama törenine katıldı.
Arama kurtarma görevlilerinin yanı sıra sağlık çalışanları ve psikologlardan oluşan ekibin beraberinde iki özel eğitimli köpeğin de bulunduğu öğrenildi.
Öte yandan Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığının, yakın zamanda Türkiye’ye insani yardım göndermek için hazırlık yaptığı belirtildi.

EL SALVADOR

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, depremlerin ardından Türkiye’ye arama ve kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

Twitter hesabından Türkçe paylaşımda bulunan Bukele, “El Salvador, önümüzdeki birkaç saat içinde Türkiye’ye, arama ve kurtarma, sivil koruma ekipleri, itfaiyeciler ve kurtarma köpekleriyle birlikte 100’ü aşkın personelden oluşan bir yardım uçağı gönderecek. Yıkıcı iki depremden zarar gören Türk halkı için dua etmeye devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Bukele, gün içindeki ilk açıklamasında da Türkiye’nin güneyinde meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle Türk halkının güvenliği ve esenliği için dua ettiklerini belirterek “Hükümetim, bu elim hadisenin üstesinden gelinmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gerekli her türlü desteği sağlamaya hazırdır.” dedi.

10 AB ÜLKESİ TÜRKİYE’YE ARAMA KURTARMA EKİBİ YOLLAYACAK

AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Lenarcic, ilk etapta 10 AB ülkesinin Türkiye’ye arama kurtarma ekipleri göndereceğini söyledi.