Koronavirüsle mücadeleye hangi ülke ne kadar bütçe ayırdı?

Yayın tarihi: 1 Nisan 2020 Çarşamba 10:49 am - Güncelleme: 1 Nisan 2020 Çarşamba 1:30 pm

Dünyada 40 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüse karşı mücadele devam ediyor. Hükümetler, virüsle mücadele için sosyal ve ekonomik tedbirlerini her geçen gün artırıyor. Türkiye’nin halka yardım paketi açıklaması beklenirken, halktan bağış toplamasına yönelik tepkiler de sürüyor.

Peki dünyanın açıkladığı sosyal ve ekonomik destek paketleri neler?

ALMANYA: 750 MİLYAR EURO

750 milyar euroluk bir ekonomik yardım paketi devreye soktu. Paket, kiracıdan, çok çocuklu ailelere, sanatçılardan, bakıcılara ve terapistlere, küçük işyerlerinden büyük ölçekli işverenlere kadar, salgının yol açtığı ekonomik krizden etkilenenlere toplam 750 milyar avroluk yardım öngörüyor. Küçük şirketlere ve serbest meslek sahiplerine üç ay boyunca doğrudan 15 biner avro yardım yapılacak.

ABD: 2 TRİLYON DOLARLIK TEŞVİK PAKETİ

ABD’de 2 trilyon dolarlık dev teşvik paketi hazırlandı. 883 sayfalık pakette; vatandaşlara doğrudan ödemelerden, işsizlik ödemelerinin arttırılmasına, büyük şirketlere ve yerel yönetimlere destekten aşı çalışmalarına kaynak ayrılmasına kadar birçok madde yer alıyor.

İNGİLTERE: 30 MİLYAR STERLİNLİK ÖNLEM PAKETİ

30 milyar sterlinlik ekonomik önlem paketi açıklandı. Bu pakette işe gidemeyen çalışanların en az üç ay süreyle maaşlarının yüzde 80’inin devlet tarafından ödenmesi, serbest çalışanlara her ay, son üç yıldaki kârlarının ortalamasının yüzde 80’ı oranında ödeme yapılması. Merkez Bankası’nın 200 milyar sterlinlik devlet ve şirket tahvili alması gibi maddeler var.

İSPANYA: 200 MİLYAR EURO

İspanya hükümeti 200 milyar avro büyüklüğünde önlem paketi açıkladı. Ülke tarihindeki ‘en büyük ekonomik yardım paketi’ olarak tanımladığı paranın 117 milyar avroluk kısmı kamuya ayrıldı. Kalan kısım ise özel sektöre kullandıracak.

FRANSA: 45 MİLYAR EURO

Fransa Maliye Bakanlığı, şirketleri ve çalışanları desteklemek amacıyla 45 milyar avro değerinde yardım paketi açıkladı, bunu devamının geleceğini bildirdi.

GÜNEY KORE: 9.8 MİLYAR EUROLUK DESTEK PAKETİ

Güney Kore salgının ekonomik etkisini azaltmak için 9,8 milyar dolarlık destek paketi açıkladı. Paranın öncelikle sağlık sistemi olmak üzere, çocuk bakımı, açık hava pazarları gibi alanlara aktarılacağı bildirildi.

KANADA: 107 MİLYAR DOLARLIK PAKET

Kanada’nın sunduğu 107 milyar dolarlık paketin ise 52 milyar dolarlık kısmının direkt yardım, 57 milyar dolarlık kısmının da vergi ertelemesi şeklinde olmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

TÜRKİYE: IBAN NO

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada koronavirüs salgınıyla mücadele için bir yardım kampanyası başlattığını duyurdu. Erdoğan’ın başlattığı kampanya, sosyal medyada büyük tepki topladı.

Yurttaşlardan IBAN yanıtı: ‘Zırnık yok’