Dünyada bir ilk! Yeni Zelanda meyve sebzede poşeti yasakladı

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 8:43 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 8:43 pm

Yeni Zelanda plastik poşet kullanımında dünyada bir ilke imza attı. Marketlerde meyve-sebze paketlemek için kullanılan ince plastik poşetleri yasaklayan ilk ülke oldu.

Yeni Zelanda, süpermarketlerdeki plastik poşet yasağını genellikle meyve ve sebzeleri koymak için kullanılan ince poşetleri de kapsayacak şekilde genişleten ilk ülke oldu. Hafta sonu yürürlüğe giren uygulama, hükümetin tek kullanımlık plastiklere karşı yürüttüğü daha geniş çaplı kampanyanın bir parçası. Yeni uygulamanın yılda 150 milyon plastik poşet kullanımını engellemesi bekleniyor.

4 YILDA BİR MİLYARDAN FAZLA POŞET TASARRUFU

Ülkede plastik poşetlerin yasaklandığı 2019’dan bu yana alışveriş yapanların önemli bir bölümü zaten marketlere kendi poşetlerini götürüyordu. Çevre Bakanı Yardımcısı Rachel Brooking son uygulamayla ilgili olarak, “Yeni Zelanda çok fazla atık ve daha da fazla plastik atık üretiyor” dedi. Brooking, “Kalın poşet yasağının yürürlüğe girdiği 2019’dan bu yana bir milyardan fazla plastik poşet tasarrufu sağlandığını” söyledi.

Alışverişlerde hâlâ mağazalarda bulunan tek kullanımlık kağıt torbaların kullanılabileceğine dair endişelerin dile getirildiğini hatırlatan Brooking, “Bunu yapmaya hâlâ değer çünkü biz gerçekten tek kullanımlık ambalajları azaltmak istiyoruz” dedi.

Poşet yasağının genişletilmesinin ardından ülke çapında 185’ten fazla mağazası bulunan süpermarket zinciri Countdown, yeniden kullanılabilir polyester file torbalar satmaya başladı. Şirket, bunun müşterileri meyve ve sebzeler için yeniden kullanılabilir poşetler kullanmaya teşvik edeceğini umuyor.

Eve doğalgazı poşetle götürüyorlar!

‘SERA GAZI VERGİSİ’ DE GELİYOR

Countdown’ın sürdürülebilirlik müdürü Catherine Langabeer, “Değişimin zor olduğunu ve biraz zaman alacağını biliyoruz” dedi. Yeni Zelanda hükümeti iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik diğer girişimlerde de ilerleme kaydetti. Hükümet ekim ayında, koyun ve sığır gibi çiftlik hayvanları tarafından üretilen sera gazlarının vergilendirilmesini önermişti.

Dünyada ilk olma niteliği taşıyan bu planla, çiftçilerin 2025 yılına kadar tarımsal emisyonlar için ödeme yapması sağlanacak. Ülkenin tarım sektörünün, sera gazı emisyonlarının yaklaşık yarısına sebep olduğu biliniyor.