Dünyada bir ilk! İskoçya’da tüm regl ürünleri ücretsiz dağıtılacak

Yayın tarihi: 25 Kasım 2020 Çarşamba 8:37 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2020 Çarşamba 8:37 pm

İskoçya’da, tampon ve ped gibi tüm regl ürünlerinin herkes için ücretsiz olmasını öngören yasa parlamentoda kabul edildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre İskoçya Parlamentosu, tampon ve ped gibi tüm regl ürünlerini herkes için ücretsiz hale getiren yasa önerisini oybirliğiyle kabul etti.

“Regl yoksulluğunu” ortadan kaldırmayı amaçlayan öneri doğrultusunda yerel yönetimler, bu ürünleri ihtiyacı olan herkese ücretsiz olarak dağıtacak.

Yasanın iki yıl içinde uygulamaya geçirilmesi öngörülüyor.

YASA ÖNERİSİ İŞÇİ PARTİSİ TARAFINDAN HAZIRLANDI

Söz konusu yasa önerisi, 2016 yılından beri regl yoksulluğunun sona erdirilmesi çabalarına öncülük eden İskoçya İşçi Partisi milletvekili Monica Lennon tarafından hazırlandı. Lennon, yasanın koronavirüs salgını döneminde daha da önemli hale geldiğini belirterek “Regl, pandemide durmaz. Bu nedenle, halkın tampon, ped ve yeniden kullanılabilir ürünlere erişimini sağlamak hiç bu kadar önem arz etmemişti” dedi.

NASIL DAĞITILACAK?

Hijyen ürünlerinin nasıl dağıtılacağına ilişkin düzenlemeler İskoçya genelindeki 32 belediyeye bırakılıyor. Ancak hijyen ürünlerinde ücretsiz prezervatif dağıtımındakine benzer bir yöntem izlenmesi bekleniyor. Prezervatifler, aile hekimlerinden, eczaneler ya da okullardan ücretsiz alınabiliyor.

İskoçya hükümeti, uygulama için 5,2 milyon sterlinlik (Yaklaşık 7 milyon dolar) kaynak ayırdı. Bu paranın yarım milyon sterlini ücretsiz ped dağıtan bir yardım kuruluşuna verilecek. Belediyelere de 4 milyon sterlin aktarılacak. Bütçede pedlerin spor kulüpleri gibi yerlerde de ücretsiz alınabilmesi için kaynak tahsis edilmiş durumda.