Dünya tarihine geçti! 738 km boyunca çakan şimşek rekor kırdı

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 8:52 am - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 8:52 am

BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü’nden gelen açıklamada, 29 Nisan 2020’de meydana gelen şimşeğin üç eyaleti kaplayarak tam 738 km boyunca çakan şimşeğin dünya rekoru kırdığını duyurdu.

Mississippi, Louisiana ve Teksas eyaletlerinden görülen doğa olayı, kayda geçen en uzun şimşek oldu. Önceki rekor 2018’de Brezilya’da kırılmıştı. Yeni olayda ise şimşeğin Brezilya’dakinden 60 kilometre daha uzun olduğu belirlendi.

BM’nin aşırı hava ve iklim olaylarından sorumlu yetkilisi Randall Cerveny, “Bunlar tekil şimşek çakmalarından elde edilen olağanüstü kayıtlar” dedi:

Aşırı çevresel olaylar, doğanın gücünü canlı ölçmektir. Bu tür değerlendirmeleri yapabilmek için bilimsel ilerlemeler gerek. Şimşeklerin uzunluğunu ve süresini tespit etmek için kullanılan teknoloji, son yıllarda önemli ölçüde gelişti.

Uzunluğuyla rekor kıran bu şimşeğin 17 saniye boyunca gökyüzünde varlığını koruduğu tespit edildi. Şimşekler yeryüzüyle temas edip yıldırımlara dönüştüğünde hayati tehlike arz edebiliyor.

Bu tür ölümlü oyların yaşandığı uç örnekler, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün arşivine kaydediliyor. Arşivdeki olaylardan biri, 1975’te Zimbabve’de bir kulübeye yıldırım düşmesi ve 21 kişinin hayatını kaybetmesiyle meydana gelmişti.

Meteoroloji İstanbul’u uyardı!