Dünya faşizme karşı zaferini kutluyor

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2021 Pazar 3:08 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2021 Pazar 3:08 pm

İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin Nazi ordusu karşısındaki zaferinin 76. yıldönümü kutlamaları nedeniyle Moskova’da askeri geçit töreni düzenlendi.

Nazilerin Sovyetler Birliği tarafından tarihin çöpülüğüne atıldığı 9 Mayıs 1945 nedeniyle her yıl Zafer Günü olarak kutlanan 9 Mayıs Rusya’da askeri geçit töreni ile kutlandı. Kızıl Meydan’da törene katılacak olan konuklar, pandemi dolayısıyla sosyal mesafe gözetilerek yerleştirildi.

İkinci Dünya Savaşı’nın en iyi tankları olan T-34-85’lerin yer aldığı Birinci Muhafız Tank Ordu birlikleri askeri araç geçit törenini açtı.

Hava şartlarının elverişli olmaması nedeniyle sabah saatlerinde Moskova bölgesinde bulut dağıtma çalışmaları da yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve kabine üyeleri ile gazilerin katıldığı törende, 12 binden fazla asker yer aldı.

Putin askeri geçit töreninin başlangıcında yaptığı konuşmada, tarihten dersler ve sonuçlar çıkarılması gerektiğini belirterek, “Ne yazık ki, üstün olduklarına dair saçma teoriler benimseyen Nazilerin ideolojisinden çoğu yeniden kullanılmaya çalışılıyor. Bugün ellerinde yüz binlerce insanın kanı olan hainleri ve suçluları haklı çıkarmak için tarihi yeniden yazma denemelerini, yok edilememiş cezalandırıcıları ve takipçilerini görüyoruz. Halkımız bunun neye yol açtığını iyi biliyor.” dedi.

Rus lider, Büyük Anavatan Savaşı’nda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu ilan etti.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE ERTELENMİŞTİ

Rusya’da hemen hemen her aileden bir büyüğün hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin yıldönümü olan Zafer Günü’nde yapılan askeri geçit töreni geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmiş ve 24 Haziran’da yapılmıştı, 9 Mayıs’ta ise başkentte kısıtlı kutlamalar düzenlenmişti.

9 Mayıs 1945, Nazilerin Sovyetler Birliği tarafından resmen tarihe gömüldüğü gün olmuştu. Sovyetler Birliği İkinci Dünya Savaşı’nda 27 milyon insanını kaybetmişti.