Donetsk ve Luhansk Rusya’ya katılmak için referanduma gidecek

Yayın tarihi: 20 Eylül 2022 Salı 3:48 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2022 Salı 8:49 pm

Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgeleri, Rusya’ya katılmak için 23-27 Eylül tarihleri arasında referanduma gideceklerini duyurdu.

Ukrayna’nın Rusya destekli ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk ve Luhansk bölgelerinde de aynı tarihlerde Rusya’ya katılmak için referandum düzenlenmesi kararı alındı.

BORSA’DA DÜŞÜŞ

Referandum kararı sonrası Moskova Borsası’nda düşüş yaşandı. Moskova Borsası (MOEX) yüzde 10,61 değer kaybıyla iki bin 171 puana düşerken, dolar bazlı RTS endeksi ise yüzde 10.3 kayıpla 1.139 puana geriledi. Dolar/ruble paritesinde ise kayda değer bir değişim yaşanmadı.

NATO REFERANDUMA KARŞI

NATO Genel Sektreteri Jens Stoltenberg, yapılacak referandumlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Jens Stoltenberg, “Sahte seçimlerin hiçbir meşruiyeti yoktur” diyerek referanduma karşı çıktığını ifade etti.

Stoltenberg, “Bu Putin’in savaşının daha da artması demektir. Uluslararası camia uluslararası hukukun açık ihlalini kınamalı ve Ukrayna’ya desteğini artırmalıdır” ifadelerini kullandı.

PUTİN, “KABUL EDİYORUZ” DEMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın “bağımsız ülkeler olarak tanınma” talebini kabul ettiklerini açıklamıştı.

Rusya: Türkiye ve Suriye dışişleri bakanlarının bir araya gelmesini sağlayabiliriz