Diyarbakır’da kayyumun bulvara Şeyh Said adını koymasını HÜDA PAR mı istedi?

Yayın tarihi: 7 Aralık 2023 Perşembe 1:15 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2023 Perşembe 2:10 pm

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu yeni yapılan bulvara laiklik ve Cumhuriyet karşıtı ‘Şeyh Sait‘in adının verileceğini duyurdu. Kayyumun kararına Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ tepki gösterdi. Dağkapı Meydanı’na da 2014’te ‘Şeyh Sait’ adı verilmiş ancak sonradan değiştirildiği belirtilmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne son yerel seçimler ertesinde kayyum atandı. Kayyum belediye yönetimi bugün sosyal medya platformu x (Twitter) üzerinden paylaşımda bulunarak yeni yapılan bir bulvara Cumhuriyet’in ilanına, laikliğe karşı çıkan ve şeriat isteğiyle isyan başlatan ‘Şeyh Sait’in adının verileceğini duyurdu.

‘DAĞKAPI’ 2014’TE ‘ŞEYH SAİT’ OLMUŞTU

Kayyumdan önce de Diyarbakır’da 2014 yılında AKP’nin yürüttüğü ‘Çözüm Süreci’ sırasında Diyarbakır’daki Dağkapı Meydanı’nın adı “Şeyh Sait Meydanı” olarak değiştirilmişti. Daha sonra bu meydanın adının tekrar değiştirildiği belirtilmişti

HÜDA PAR MI İSTEDİ?

Cumhur İttifakı’nın ortağı HÜDA-PAR daha önce Şeyh Sait’i sık sık anmıştı. Partinin genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da sosyal medyada Şeyh Sait’e dair paylaşımlarda bulunmuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar sonrası Cumhur İttifakı’nın ortağı HÜDA-PAR’ın etkisinin olup olmadığı merak konusu oldu.

ÖZDAĞ’DAN TEPKİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kararına dair paylaşımda bulundu. Özdağ paylaşımında şunları söyledi:

“Diyarbakır belediyesine kayyum atanmıştı. Vali aynı zamanda belediye başkanı. Şimdi kayyum vali Diyarbakır’da Şeyh Sait Bulvarı inşa ediyor. Hangi devlet kendisine karşı isyan etmiş, yüzlerce subayı, askeri ve sivil memuru katletmiş ve sonunda idama mahkum edilen bir vatan haininin ismini asıldığı şehirde inşa ettiği bulvara verir? Madem Şeyh Sait bulvarı yapacaktınız neden kayyum atadınız? HDP’de yapardı Şeyh Sait bulvarını. Siz yapmaya devam edin. Biz zamanı gelince o bulvarın adını Diyarbakır’ın yiğit evladı Ziya Gökalp’in adını vereceğiz”

ŞEYH SAİT KİMDİR?

Şeyh Sait, 13 Şubat 1925 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’ne ve laikliğe karşı şeriat istemiyle gerici bir isyan başlattı. Ayaklanma iki ayda bastırıldı. Gerici isyanın Türkiye’ye bedeli ise ağır oldu. İsyan bastırılırken Musul-Kerkük kaybedildi. Başlattığı isyanın ardından İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanan Şeyh Sait ve müritleri idam edildi.

AKP MKYK üyesi Şeyh Sait’i ‘şehit’ saydı

 

Kaynak: TELE1