AKP MKYK üyesi Şeyh Sait’i ‘şehit’ saydı

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2023 Pazar 11:27 am - Güncelleme: 2 Temmuz 2023 Pazar 11:27 am

AKP MKYK Üyesi Alaattin Parlak, Cumhuriyete ve laikliğe karşı gerici isyan başlattığı için İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılanan ve idam edilen Şeyh Sait‘i ‘şehit’ diyerek andı.

AKP MKYK Üyesi Alaattin Parlak, Cumhuriyet rejimine ve laikliğe karşı gerici isyan başlatan Şeyh Sait’i ‘şehit’ diyerek andı. AKP’li Parlak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Şehid Şeyh Said ve kahraman arkadaşlarını şehadet yıl dönümlerinde rahmetle ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

HÜDAPAR’IN GENÇLİK KOLLARINDAN ANMA

AKP listelerinden seçime girerek Meclis’te 4 milletvekiliyle temsil edilen Hüda-Par’ın gençlik örgütü Hür Gençlik de sosyal medya hesabından Şeyh Sait’i andı.

Paylaşımda “’İmam, şeriattan saparsa kıyam vaciptir’ diyerek laik, Kemalist sistemin İslâm’a ve İslami değerlere savaş açması üzerine kıyam eden ve bu uğurda şehadet makamına ulaşan Şeyhimiz Şeyh Said Efendi ve yarenlerini kıyamlarının sene-i devriyesinde rahmet, minnet ve iftiharla anıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Hizbullah’a ‘terör örgütü’ demeyen Hüda-Par’ın laik Cumhuriyeti ve Mustafa Kemal Atatürk’ü hedef alan paylaşım tepkilere neden oldu.

PARTİ PROGRAMLARINDA DA YER ALIYOR

Cumhur İttifakı’na katılmaları ile birlikte tartışılmaya başlayan Hüda-Par’ın parti programında Cumhuriyet karşıtı dinci isyan nedeniyle idam edilen Şeyh Sait’le ilgili ifadeler de yer alıyor. Programda, “Başta Şeyh Sait olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt âlimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir” ifadeleri yer alıyor.

Partinin 10. yılı nedeniyle hazırlanan bir videoda Atatürk ve beraberindekilerin TBMM açılışındaki görüntüleri verilerek, ‘Namlusu düşmana çevriliyken gönlünü düşmana kaptırmış kadolar’ ifadeleri bulunuyor.

ŞEYH SAİT KİMDİR?

Şeyh Sait, 13 Şubat 1925 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’ne ve laikliğe karşı gerici isyan başlattı. Ayaklanma iki ayda bastırıldı. Gerici isyanın Türkiye’ye bedeli ise ağır oldu. İsyan bastırılırken Musul-Kerkük kaybedildi. Başlattığı isyanın ardından İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanan Şeyh Sait ve müritleri idam edildi.

Diyarbakır Barosu’ndan Şeyh Sait’in mezarı için başvuru