Diyarbakır’da covid hastalarının kobay olarak kullanılmasının siyasi bağlantıları kimler? Cenap Ekinci eski İçişleri Bakanı’nı işaret etti

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2024 Salı 2:05 am - Güncelleme: 9 Temmuz 2024 Salı 2:18 am

Haber: Haber Merkezi

Prof. Dr. Cenap Ekinci Diyarbakır’da koronavirüs hastalarının kobay olarak kullanıldığını iddia etti. Ekinci, hastalar üzerinde denenen lazer cihazını üreten şirketin eski İçişleri Bakanı’nın bir yakınına ait olduğunu ileri sürdü.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, 2020 yılında koronavirüs döneminde Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bazı hastaların “Türk Işın Tedavi Yöntemi (TurkishBeam)” ile kobay olarak kullanıldığını ileri sürdü. Ekinci, bahsedilen ışın cihazının daha önceden Rusya’da kullanıldığın ancak başarısının ortaya konulmadığını belirterek, “Hasta kanını alıp lazer ışınından geçiriyorsunuz. Lazer ışını da Covid-19 virüsüne etki edip onu öldürüyor. 3 gün boyunca bu hasta sahiplerinden izin alındımı bilmiyorum. Yanlarında hastaneden kimse yok. Bu şahıslar bu lazer cihazıyla tedavi ettiklerini iddia ediyorlar. 3’üncü gün gelip bunu devletin üst kademesine bunu sunacağız diyorlar. Lazer ışını verdiğimiz tedavi yöntemiyle Diyarbakır’da bir hastayı tedavi ettik diyorlar. Gazi Üniversitesi’nde Anabilim Başkanı profesör…” dedi.

’75 milyon lira SMA hastalarına’ kampanyasına Bakan Koca’dan ‘kirli kobay’ çıkışı

Patenti olmayan cihazın kullanımı için siyasi bağlantıların araya sokulduğunu ileri süren Ekinci, “Neden cihazı test etmek için özel uçakla Diyarbakır’a geliyorsunuz? Madem test edilmesi gerekiyor Gazi Üniversitesi’nin hastanesindeki hasta üzerinde deneyin. Diyarbakır’a geliş nedeni şu… O cihazı kendi hastanesinde kullanamazdı. Literatürde olmayan bir cihaz… Başarısı kanıtlanmamış bir cihaz. Patenti olmayan cihaz… Siz o zaman ne yaparsınız? İlişkilerle diyalog kurabildiğiniz hastanenin başhekimini, sağlık müdürünü aratırsınız ‘Bizim çocuklar gelecek şu cihaza bir bakın bir hasta üzerinde deneyelim sonuçlarını biz değerlendirelim’ dersiniz. Benim orada doktorlardan aldığım bilgi şu. O cihaz SGK veyahut da Sağlık Bakanlığı’na verilmek isteniyor. Kullanım alanına dair verebilecekleri deney yok. Onlar da nereye gidelim en iyisi Diyarbakır’a gidelim. Diyarbakır’da insanların ölümü kolay, ucuz… Bunu orada yapalım… Bu gizli şekilde yapılmıyor. Basın açıklamasıyla duyuruyorlar” ifadelerini kullandı.

“İŞİN İÇİNDE TİCARİ BİR KAYGI VAR”

Cihazın bakanlık ve pandemi kurulunun onayından geçmesinin mümkün olmadığını belirten Ekinci, “Siz bunu uygulamak için pandemi kurulundan onay aldınız mı? Pandemi kurulu böyle bir cihaza onay vermez. Vermişse pandemi kurulu da suç işlemiştir. Bu cihazın kullanım aşamasına gelmesi için bir sürü aşamaları var. Sonra böyle bir kanaate varılması lazım. Rusya da bir ara kullanılmış ama koronavirüsle ilgili değil. Bu yöntem pandemi kurulundan onay almamış. Bakanlık onayının olacağını zannetmiyorum. Başka bakanlıklar üzerinden kafa kol ilişkileriyle yürütülmüş sürece benziyor. İşin içinde ticari bir kaygı var. Bakanlığa ve SGK’ya satılmak istenen bir ilaç var. Yanlarında gelen isimlerin siyasi bağlantıları var. Halk kobay olarak kullanıldı. Altından hangi siyasi çıkar komisyon kurulup incelenirse ortaya çıkar… Bilim kurulu asla böyle bir cihaza onay vermez.” diye konuştu

Eris varyantı nedir, etkileri ve belirtileri nelerdir?

“HESAP SORULSUN”

Hastaların akıbetinin ne olduğu hakkında bir bilginin olmadığını belirten Ekinci, “Cihazın başarılı olmayacağını biliyorlar. Bir hasta üzerinden başarılı olduk diyeceklerdi. Bir hasta için koskoca jet… 3 gün gidip gelinir mi? 20 hastadan aşağı değildir denenen. Başarılsa bile bu cihaz seri üretime geçemezdi. Literatüre geçemezdi… İyileştirdi dedikleri hastada yalan. Basına biz başardık demek için yalan söylediler. Bence bakanlık bunu onaylamadı. O günden sonra bir daha kullanıldığını görmedik. Olan Diyarbakır halkının kobay olarak kullanılması hayatlarını kaybetmesi… Kim bilir akıbetleri ne olduğuna dair şüphelerimiz var. 4 yıl sonra dile getirdik. Bunu yapan kimin yakınıysa kimin ortağıysa bulunsun hesap sorulsun.” dedi.

ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI’NI İŞARET ETTİ

Sürecin peşini bırakmayacağını belirten Ekinci eski İçşleri Bakanı’nı işaret etti. Ekinci, Cihazı üreten firmanın sahibinin eski İçişleri Bakanı’nın bir yakını olduğunu belirterek, “İçişleri Bakanı’nın haberi var mıdır bilmiyorum. Onun yakını olduğunu söylediler. Bu cihazlar Sağlık Bakanlığı’na ait değil. Gelen hoca Devlet üniversitesinin hocası. Uçak şirkete ait. Ve bu cihaz Diyarbakır’da kullanılıyor. Benim halkım bu cihaza maruz kaldı ve kobay olarak kullanıldı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ