’75 milyon lira SMA hastalarına’ kampanyasına Bakan Koca’dan ‘kirli kobay’ çıkışı

Yayın tarihi: 3 Ocak 2021 Pazar 10:31 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2021 Pazar 10:59 pm

Fahrettin Koca, ‘Varlık Fonu’na devredilen para SMA hastası çocuklar için kullanılsın’ kampanyasının ardından “İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.” açıklamasını yaptı.

Sosyal medyada başlatılan “Varlık Fonu’na devredilen 75 milyon TL SMA hastası çocuklar için kullanılsın” kampanyasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama geldi. Koca, şu ifadeleri kullandı:

“SMA hastası çocuklarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya açıklık getirmek istiyorum. Güncel ve işe yaradığı ispat edilen tüm tedaviler SMA Bilim Kurulumuzun önerisi ile uygulanmaktadır. Çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasının ise net olarak karşısındayız. Bilimsel veriler dışında küresel ilaç şirketlerinin oyununa müsade etmeyeceğiz. Ailelerimizin suistimal edilmesine izin vermeyeceğiz. Gen tedavisi adı altında ortaya atılan yöntemin bilimsel olarak işe yaradığını gösteren şimdilik somut hiçbir veri bulunmamaktadır. Ancak ilaç şirketlerinin oyununa gelerek yapılan kampanyalarla bu durum suistimal edilmektedir. İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz”

Koca, tarafından “İlaç şirketinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemizde SMA hastalığı görülmeyene, mevcut tüm hastalarımız tedavi edilene kadar mücadelemiz devam edecektir.” notuyla paylaşılan basın açıklaması ise şöyle