Diyarbakır Nevruz’unda öldürülen Kemal Kurkut vurulduğu yerde anıldı

Yayın tarihi: 21 Mart 2023 Salı 5:15 pm - Güncelleme: 21 Mart 2023 Salı 6:38 pm

Deprem felaketi nedeniyle Diyarbakır’da bu yıl Nevruz, matem havasında gerçekleşti. 6 yıl önceki Nevruz’da polis tarafından vurulan Kemal Kurkut, yaşamını yitirdiği yerde anıldı.

Diyarbakır’da Nevruz kutlamaları yüksek güvenli önlemleri altında gerçekleşti.  Her yıl olduğu gibi gazetecilerin kalemleri bu yıl da alındı.

Beş ayrı giriş kapısından alana girişte izin verilmeyen diğer eşyalar ise ‘leşkeri’ adı verilen yöresel kıyafetler, yeşil, sarı, kırmızı renklerin bir arada olduğu şallar ve flamalar oldu.

Belediyenin, hırsızlıkları önlemek amacıyla bir süre önce sahnenin çevresine kurduğu jiletli tellerin dün kaldırılmasına karar verilmişti ama güvenliğin buna izin vermediği belirtildi.

Polisin kontrol ettiği bir diğer şey ise sahnedeki müzik mikseriydi. Protokolün ve sahnenin olduğu alanın çevresine iki sıra demir bariyerler, tel örgüleri ve onları desteklemek için 12 ayrı demir direği konulmuştu. Sahne tarafında ise polisler etten duvar ördü.

BBC Türkçe’nin haberine göre; buna rağmen alandaki gençlerden tel örgülere tırmanan, Amedspor ve Nevruz flamaları yükseltenlerin sayısı da oldukça fazlaydı.

Sahnenin dış cephesine Kürtçe ‘Hepimizin başı sağolsun’ yazısı asıldı.

DAVUL ZURNA İZİN VERİLMEDİ! DEPREMDE ÖLENLERE ADANDI

HDP’li görevliler, matemin rengi olan siyah kıyafetlerle törene katıldı. Bu yıl alanda davul zurna çalınmasına da izin verilmedi. Bu yüzden bayram havasında kutlanmadı.

Nevruz bu yıl depremde hayatını kaybedenlere adandı. Sahnede Nevruz müzikleri dışında çalınan müzikler daha çok ağıt niteliğindeydi. Bu yıl 200 gazeteci akreditasyon yaptı ve bunun 20’si yabancı gazetecilerdi.

KEMAL KURKUT ANILDI

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, Diyarbakır’da 21 Mart 2017’de Nevruz alanına girerken polis tarafından vurularak öldürüldü. Kemal Kurkut, vefat ettiği  Evrim Alataş Caddesi’nde anıldı. Anmaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Ahmet Türk ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri katıldı.

19 KİŞİ GÖZALTINDA

Atılan taşlardan 5 polis yaralanırken, şu ana kadar 19 kişi gözaltına alındı. Nevruz alanında 2,5 ton odun yakılırken, alanda bulunanlar halay çekerek slogan attı.

Kemal Kurkut davasında yargılanan polise istinaftan cezaya yer yok kararı