Kemal Kurkut davasında yargılanan polise istinaftan cezaya yer yok kararı

Yayın tarihi: 17 Ocak 2023 Salı 2:34 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2023 Salı 2:34 pm

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Kemal Kurkut’u öldürmekten yargılanan polis hakkında “ceza verilmesine yer olmadığına” karar verdi.

Diyarbakır’da 2017 yılındaki Nevroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, polis tarafından vurularak öldürüldüğü kesinleşmişti. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz yargılanan polis hakkında savcı, sanığın olay anındaki durumu ve atış sayısı dikkate alındığında aşırılığa kaçarak silah kullanıldığına dikkat çekti ve “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Kemal Kurkut’un vurulma anının fotoğraflayan gazeteci 27,5 yıl hapisle yargılanıyor!

BERAAT ETTİ

Savcının talebine rağmen mahkeme beraat kararı verdi. Bir üye hakim ise merminin yerden sekme sonucu Kurkut’a isabet ettiğini ve bu nedenle öldüğünü, her ne kadar mermi çekirdeği ve nüvenin deforme olduğu için sanığın silahından çıktığına dair ATK raporuna göre tespit yapılamadığından beraat kararı verilmiş ise de, görüntü kayıtları ve bilirkişi raporlarında sanığın tespit edildiğini, bu nedenle beraat verilmesi yönündeki çokluğun kararına katılmadığı yönünde karara muhalefet şerhi yazdırdı.

İSTİNAF BOZDU

Diyarbakır Bölge İstinaf Mahkemesi de, sanık polis Y,Ş’nin dur ihtarında bulunması ve diğer polislerin havaya ateş etmesine rağmen Kemal Kurkut’un görüntülerden de anlaşılacağı üzere elinde bıçakla koşmaya devam ettiği, onu durdurmak için yere doğru ateş edilince yerden seken merminin Kurkut’a isabet ederek hayatını kaybettiği belirtti.

İstinaf Mahkemesi, polisin zor ve silah kullanma yetkisi hiç tartışılmadan, sanık hakkında beraat kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğunu, fakat bağlayıcı emrin yerine getirilerek polisin silah kullanma yetkisi şartları oluştuğundan beraat yerine hakkında ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi gerektiğine hükmederek kararı bozup dosyayı yerel mahkemeye iade etti.

“CEZAYA YER YOK”

Yeniden görülen davada müdahil avukatlar sanık polisin doğrudan kastla adam öldürmek suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme ise İstinafın bozma kararına uyarak sanık polis Y.Ş hakkında bu kez ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verdi.