Diyanet-USA’nın Washington’da milyonlarca dolarlık villaları

Yayın tarihi: 17 Haziran 2024 Pazartesi 10:48 am - Güncelleme: 17 Haziran 2024 Pazartesi 10:48 am

Yılmaz Polat

ABD’de ‘Diyanet Center of America’ (DCA) adıyla faaliyet gösteren ‘Turkish American Community Center Inc’ olarak Washington merkezli şirketleşen Diyanet’in mal varlığı milyonlarca doları buluyor.

‘Diyanet’in ABD’de şirketleşen tesislerinde yok yok.

Diyanet-USA’nın mal varlığı yüz milyon doları aşarken, milyon dolarlık kiralık ‘Villaları’ ile ‘Guest House- Misafir Evi’ olarak adlandırılıp- işletilen ‘Otel’ dikkat çekiyor.

Diyanet-USA  Şirketine ait ‘11 villa’ bulunuyor. Villalara ek olarak çevrede bulunan yüz binlerce dolarlık ‘2 müstakil evi’ de satın aldığı öğrenildi.

Büyük bir Caminin yanısıra ‘kiralık villalar, otel, restoran, hediye dükkanları, kapalı yüzme havuzu, hamam’ gibi tesisler  bulunuyor.

Lüks milyonluk villalar ve müstakil evlerde kimlerin oturduğu yada kimlere kiralandığı bilinmiyor.

Milyon dolarlık kiralık Diyanet-USA villaları

Milyon dolarlık Diyanet-USA oteli

Diyanet’in otel olarak işlettiği bina da 24 oda bulunuyor.

Diyanet-Otel’in odalarının reklamında şöyle deniyor:

‘Konukevimizde küçük ve büyük odalarımızın yanı sıra süit odalarımız da bulunmaktadır. Odalarımız günlük kiralama ve inziva programları (100 kişiye kadar) için mevcuttur. Odalarımızın kapasitesi 2 ila 6 kişi arasındadır ve süitlerimizde ayrı bir oturma odası ve yatak odası vardır. Konukevindeki her odada özel banyo, saç kurutma makinesi, ütü, küçük buzdolabı, kahve makinesi, çalışma masası ve TV bulunmaktadır. Ücretsiz WiFi ve ücretsiz kapalı otopark da mevcuttur. Ve DCA Cafe’de %10 indirim.’

Diyanet-USA’nın tesislerinde ayrıca resmi nikah işlemlerinin yapıldığı, kiralık düğün ve nikah salonu ile kiralık konferans salonları bulunduğu reklamları yer veriliyor.

Diyanet- USA’nın web sayfasında, ‘Satış, Kiralama ve Hizmetler Departmanının başında, Basit Khan, Topluluk İşleri Direktörü olarak da,  Patra Abuelenin’ isimleri yer alıyor.

(Department of Sales, Rental & Services: CPA: Basit Khan, Community Affairs Director: Patra Abuelenin)

Diyanet İşleri Başkanlığı ABD’de ‘Diyanet Center of America- Turkish American Community Center’ adıyla vergiden muaf statüde bir ABD kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. Son ABD 2022 yılı vergi bildirimine göre, Diyanet Amerika’nın sadece Washington tesislerinin mal varlığı  88 milyon 322 bin 591 dolar görünüyor.

Diyanet-ABD her yıl Adalet Bakanlığı’na yaptığı vergi formunda 2018- 2022 yıllarında ‘milyon dolar’ olarak mal varlığı şöyle yer alıyor:

2018: 96,379,326, 2019: 93,869,938, 2020: $90,765,751 , 2021: $88,452,336, 2022: 86 milyon 289 bin 418 dolar.’ (Not: tüm yılların gelir ve harcamaların yer aldığı resmi vergi bidirimleri var)

Diyanet-Amerika ABD’deki öteki İslami kuruluşlarla kıyaslandığında  en zenginler arasında yer alıyor.

‘Diyanet Center of America’ (DCA, ABD’deki öteki 28 Diyanet şubesinin başı durumunda.

Diyanet-ABD’nin yönetiminde şu isimler bulunuyor: Başkan Yakup Kansızoğlu, Başkan Yardımcısı Sibel Özkan, Yönetim Kurulu üyeleri; Yüksel Aba, Harun Bölükbaşı,İsmail Uslu.

Görevliler Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı’nca atanıyor.

Kaynak: TELE1