Diyanet cuma hutbesinde Atatürk ve 9 Eylül’e yer vermedi

Yayın tarihi: 9 Eylül 2022 Cuma 6:18 am - Güncelleme: 9 Eylül 2022 Cuma 6:29 am

Hiç bir milli bayramda Atatürk’ü anmayan Baldız fetvacısı Diyanet 9 Eylüle denk gelen cuma hutbesinde Atatürk’e ve İzmir’in kurtuluşuna yer vermedi.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre,2021’de hiçbir ulusal gün veya bayramda program düzenlemeyen, ulusal bayramlar ve günlere denk gelen cuma hutbelerinde yıllardır Atatürk’ün adını anmadığı için tepkilerin odağında olan ve bu geleneğini son olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk gelen cuma hutbesinde sürdüren Diyanet, Türkiye’nin işgalden kurtuluşu anlamına da gelen İzmir’in kurtuluş gününde, bugünkü hutbede, kurtuluşu görmezden geldi.

Faiz haramdır diyen Diyanet el yükseltti! “Vadesiz hesap uygun değildir”

İLİM KONULU

Cuma hutbesi, “ilim” konulu oldu. “Yarınlarımızın teminatı olan evlatlarımızın ilim, irfan, hikmet ve güzel ahlakı kuşanmış bireyler olarak yetişmeleri için gayret gösterelim” denilen hutbede, gelecek hafta üniversitelerin açılacağına dahi değinildi. Ancak hutbede ne 9 Eylül ne de Atatürk’e yer verilmedi.

İSMAİL KAHRAMAN KURTULUŞ SAVAŞINI HEDEF ALMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi ve eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan kısa bir süre önce yaptığı açıklamayla, Kurtuluş Savaşı’nı hedef aldı ve “Şehirlerin düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla kutlama yapılmaz. İstanbul’un kurtuluşu 6 Ekim, kim demiş? İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, kim demiş? Ne münasebet. Cihan harbi bitti, müstevliler alacaklarının birkaç kat mislini aldı ve öyle gittiler, çekildiler. Kurşun sıkmadık” dedi.

BALDIZ FETVASI

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabında, “Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu” sorusuna “Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez” yanıtı verilmişti. Gerekçe olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” denilmişti.