Dünya çapında yaklaşık 425 milyon diyabet hastası var. Bunlardan yaklaşık 75 milyonu her gün kendilerine insülin enjekte ediyor. Şimdi, yakında şırıngalara veya insülin pompalarına yeni bir alternatif gelebilir.
Bilim insanları vücuda akıllı insülin sağlamanın yeni bir yolunu buldu. Yeni insülin bir kapsül şeklinde ya da daha iyisi bir parça çikolatanın içinde alınabilir. Yeni buluş içinde insülin kapsüllenen küçük nano taşıyıcılar üzerine kurulu.
Parçacıklar insan saçının 1/10.000’i genişliğinde ve o kadar küçük ki normal bir mikroskop altında dahi görülemezler. İnsülin almanın bu yolu daha kesin çünkü insülini vücudun en çok ihtiyaç duyan bölgelerine hızla iletebilir. UiT Norveç Arktik Üniversitesi’nden Profesör Peter McCourt: “İnsülin bir şırıngayla alındığında, vücudun her yerine yayılır ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.” Şeker hastaları için bambaşka bir dönem başlayabilir.
Kendisi çalışmanın arkasındaki araştırmacılardan biri. Araştırma yakın zamanda Nature Nanoteknoloji’de yayınlandı.
Sidney Üniversitesi ve Sidney Yerel Sağlık Bölgesi’ndeki araştırmacılar, UiT ile işbirliği yaparak ilaçların nano taşıyıcılar aracılığıyla karaciğere iletilmesinin mümkün olduğunu yıllar önce keşfettiler.
Yöntem daha sonra Avustralya ve Avrupa’da daha da geliştirildi. Şeker hastaları için oldukça önemli olabilecek bu buluş çoğu kişinin hayatında değişimler yaratabilir diyebiliriz. Bu kapsamda ilacın hala geliştirilmeye ihtiyacı var ancak çok şey değişebilir.