Diskotekte tutulan köpek balığı artık özgür

Yayın tarihi: 26 Aralık 2021 Pazar 10:47 am - Güncelleme: 28 Aralık 2021 Salı 6:18 pm

Almanya, Alanya’da bir gece kulübünde akvaryum içinde tutulan köpek balığı için çağrıda bulundu. Köpek balığının yüksek sesli müziğe maruz kalmasının ölümcül olabileceği, özgür bırakılması yönünde çağrı yapılmıştı. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün köpek balığının serbest bırakılması yönünde aldığı karara PETA’dan teşekkür geldi.

Almanya’nın en büyük hayvan hakları organizasyonu PETA Almanya, Antalya’nın Alanya ilçesindeki gece kulübünde, akvaryum içinde tutulan köpek balığının yüksek sesli müziğe, yanıp sönen ışıklara ve eğlenen konukların gürültüsüne maruz kaldığı gerekçesiyle özgür bırakılması çağrısında bulundu.

Almanya’da hayvanlara yapılan işkenceleri ortaya çıkararak, halkı eğitip, yaşam tarzını değiştirerek her hayvanın daha iyi yaşamasına yardımcı olmayı savunan PETA Almanya, Alanya’daki gece kulübünde akvaryum içinde tutulan köpek balığı için harekete geçti.

PETA Almanya’dan yapılan açıklamada, Alanya’daki diskotekte köpek balığının tutsak olduğu belirtilerek, hassas deniz hayvanının özgür bırakılması istendi. Açıklamada, diskotekte yüksek sesli müziğe, yanıp sönen ışıklara ve eğlenen konukların gürültüsüne maruz kaldığı kaydedilen köpek balığının hala mekanda tutulduğu belirtildi.

“UYGUN BİR YER BULUNSUN”

Diskoteğin ziyaretçilerinden birinin, akvaryumda tutsak deniz hayvanının durumunu eylül ayında belgelediği ve kaydettiği görseller ile PETA’ya başvurduğu belirtilen açıklamada, “Hayvan hakları organizasyonu PETA, daha üç yıl önce sosyal medya aracılığıyla sorumlulardan bu hayvanı özgür bırakmalarını istemişti. Köpek balıklarının harika bir işitme duyusu vardır. Bu balıklar insanların hiç fark edemediği çok uzaklardaki ses dalgalarının bile yerini bulabilir. Yüksek bas sesler hayvanlarda strese neden olur. PETA şimdi kulübün işletmecisine tekrar bir yazı göndererek, ondan köpek balığına uygun bir yer bulmasını istedi” denildi.

“STRESE MARUZ KALIYOR”

Deniz biyoloğu ve PETA Almanya Derneği’nin balık ve deniz hayvanları uzman danışmanı Dr. Tanja Breining, “Tersine dönmüş gece-gündüz ritmi, yapay ışıklar, parti konuklarının verdiği huzursuzluk, yüksek sesli müzik ve bas ses sarsıntıları nedeniyle köpek balığı inanılmaz strese maruz kalıyor. Umarız sorumluları hayvanın maruz kaldığı bu işkenceye artık bir son verirler ve onu, içinde herhangi bir bitki veya taş bile bulunmayan o küçücük havuzdan kurtarırlar” dedi.

Dr. Tanja Breining tarafından işletme yetkililerine gönderilen mektupta şöyle denildi:

“Size PETA Almanya derneği ile 1,5 milyondan fazla destekçisi adına yazıyorum. Gece kulübünüzdeki akvaryumda tutulan köpek balığı için daha güzel, türüne daha uygun bir yuva bulmanızı ve gerçek hayvanlar bulundurmaya son vermenizi ya da Sanal Gerçeklik Akvaryumu’na geçmenizi, içtenlikle ve empati kurabileceğinizi düşünerek rica ediyorum. Kulübünüze geldikten sonra hayvan için bizden yardım isteyen bir ziyaretçiniz aracılığıyla köpek balığının durumundan haberdar olduk.”

“BAS SESLERİ ÖLÜMCÜL OLABİLİR”

Köpek balığının en önemli duyusunun işitme olduğunu da vurgulayan Dr. Breining, “Köpek balıkları uzun mesafelerden insanın algılayamadığı ses dalgalarını duyabilir. Bu nedenle gece kulübündeki yüksek bas sesleri, oldukça hassas bir balık olan köpek balıklarında ölümcül sonuçlara yol açabilir. Sahip oldukları tüm duyusal yetileri kullanarak her gün başka deniz canlılarını bulup keşfetmek için okyanusta kilometrelerce yol katederler. Denizlerin kralını hiçbir uyaranın olmadığı ufak bir havuza veya fanusa hapsetmek, daimi olarak flaşlara, yüksek sesli müziğe ve derin bas etkisine maruz bırakmak hiç şüphesiz hayvana işkencedir” dedi.

Dr. Breining, mektubunda şu talepte bulundu:

“Lütfen bu hayvanlara yapılan işkenceyi desteklemeyin. Daha fazla vakit kaybetmeden deniz canlılarını korumamıza yardım edin ve kulübünüzdeki köpek balığı için yüzebileceği daha fazla alanın olduğu, başka deniz hayvanlarıyla birlikte yaşayabileceği daha iyi bir yuva bulun. Bu konuda size destek vermekten mutlu oluruz.”

PETA ALMANYA’DAN KARARA TEŞEKKÜR

Köpek balığıyla ilgili,  diskotekten nakliyesi ve yaşamına uygun başka bir yerde bakımının sağlaması yönünde karar verildi. Karar üzerine PETA Almanya’dan yapılan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda gece kulübü yönetiminin köpek balığını serbest bırakma ya da en azından biyolojik ihtiyaçlarına göre yaşayabileceği daha uygun bir koruma / rehabilitasyon alanına transfer etme kararından çok memnun olunduğu belirtildi.

Yargıtay, eşeğin ‘büyükbaş hayvan’ kabul edilmesini uygun buldu