Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Türk SİHA’sını vurduğunu doğruladı

Yayın tarihi: 6 Ekim 2023 Cuma 2:42 pm - Güncelleme: 6 Ekim 2023 Cuma 2:42 pm

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini iddia etti. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Operasyon esnasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir.” denilerek söz konusu iddialar doğrulandı. Böylece NATO tarihinde ilk defa bir NATO üyesi diğeri üyenin savaş uçağını düşürmüş oldu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini söyledi. ABD kanadından yapılan açıklamada, Haseke’de hava operasyonu yapan Türk SİHA’larından birinin ABD’ye ait “erişimi sınırlı faaliyet bölgesine” girdiği iddia edilerek, SİHA’nın bunkerlerde konuşlu ABD askerlerine bir kilometreden az bir uzaklığa kadar yaklaştığı ileri sürüldü. Açıklamanın devamında ise SİHA’nın “potansiyel bir tehlike” olarak değerlendirildiği ve yerel saatle saat 11.40’ta düşürüldüğü iddia edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DOĞRULADI

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada dün Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirilen operasyonlar hakkında bilgi verildi. Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Türk SİHA’sını düşürdüğü iddiaları doğrularken yaşanan hadisenin operasyonun seyrini etkilemediği de vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

1 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen terör saldırısı sonrasında, meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda Irak ve Suriye’de PKK/YPG terör hedeflerine yönelik olarak Silahlı Kuvvetlerimiz ve İstihbarat Teşkilatımız tarafından kapsamlı operasyonlar başlatılmıştır. Bu çerçevede, dün (5 Ekim) Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgeleri başta olmak üzere bölücü terör örgütüne ait çok sayıda hedef imha edilmiştir.

“BİR SİHA KAYBEDİLDİ”

Operasyon esnasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir. İlgili taraflarla çatışmasızlık mekanizmasının daha etkin işletilmesi yönünde gerekli tedbirler alınmaktadır.

“OPERASYONLARI ETKİLEMEDİ”

Söz konusu hadise, devam etmekte olan operasyonun icrasını ve tespit edilen hedeflerin vurulmasını hiçbir şekilde etkilememiştir. Irak’ta yapıldığı gibi, terör örgütünün Suriye’de geliştirdiği tüm yetenek ve gelir kaynakları sistemli bir şekilde yok edilmeye devam edilecektir.”

ABD’den “Türkiye’nin SİHA’sını düşürdük” iddiası! “Bizim değildi”