ABD’den “Türkiye’nin SİHA’sını düşürdük” iddiası! “Bizim değildi”

Yayın tarihi: 5 Ekim 2023 Perşembe 10:52 pm - Güncelleme: 5 Ekim 2023 Perşembe 11:24 pm

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini iddia etti. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili ise SİHA’nın Türkiye’ye ait olmadığını söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, açıklamada ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştüğü kaydedildi.

Açıklamada, Haseke’de hava operasyonu yapan Türk SİHA’larından birinin ABD’ye ait “erişimi sınırlı faaliyet bölgesine” girdiği iddia edilerek, SİHA’nın bunkerlerde konuşlu ABD askerlerine bir kilometreden az bir uzaklığa kadar yaklaştığı ileri sürüldü. Açıklamanın devamında ise SİHA’nın “potansiyel bir tehlike” olarak değerlendirildiği ve yerel saatle saat 11.40’ta düşürüldüğü iddia edildi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili ise Reuters’e yaptığı açıklamada düşürülen SİHA’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olmadığını ifade etti. Yetkili SİHA’nın kime ait olduğu konusunda ise bir açıklama yapamayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Ankara saldırısı faillerinin Suriye’den geldiği açıklaması sonrasında ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelere SİHA saldırıları düzenlenmişti.