Direnişlerinin 98. gününde Agrobay işçileri çatıya çıktı: Bu sorun bugün çözülmezse canımıza kıyacağız

Yayın tarihi: 27 Kasım 2023 Pazartesi 11:01 am - Güncelleme: 27 Kasım 2023 Pazartesi 12:57 pm

Tarım-Sen, 98 gündür haklarını arayan Agrobay işçilerinin çatıya çıktığı görüntüleri yayınladı. İşçilerin “Bu sorun bugün çözülmezse canımıza kıyacağız” dediği görüldü. Eylem yapan işçiler, polis müdahalesiyle gözaltına alındılar.

İzmir Bergama ilçesinde seracılık faaliyeti yapan Agrobay şirketinde, Tarım-Sen üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin 98. gündür hakları için mücadele ediyor. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 39 işçiden 31’i Kod-46 ile işten çıkarılmıştı.

Tarım-Sen üyesi işçiler “Ölmek var dönmek yok” diyerek video yayınladı. Mücadelelerinin 98. gününde çatıya çıkan işçilerin görüntüsü Tarım-Sen sosyal medya hesabından paylaşıldı.

“CANIMIZA KIYACAĞIZ”

Eğer sorunumuz çözülmezse canımıza kıyarız diyen işçiler, şunları söyledi:

“Kimse bizim sorunumuzu çözmedi. Eğer bugün bu sorun çözülmezse canımıza kıyacağız. Ölmek var dönmek yok”

GÖZALTINA ALINDILAR

Çatıya çıkarak eylem yapan Agrobay işçileri, polis müdahalesiyle gözaltına alındı. Tarım-Sen o anları, “Canından başka kaybedecek birşeyi kalmayan işçileri gözaltına alıyorlar. Takdir kamuoyunun…” sözleriyle paylaştı.

İSİG raporunu direnen Agrobay işçilerine atfen yayınladı: 10 yılda en az bin 803 tarım işçisi hayatını kaybetti

NE OLMUŞTU?

İzmir-Bergama’da faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en büyük domates seralarından biri olan Agrobay Seracılık işçileri, sendikaya üye olduktan sonra Kod 46 ile işten çıkarıldı. Tazminatlarını ve içeride kalan maaşlarını alamayan işçiler, hakları için 22 Ağustos’tan beri eylemde. Ticaret hacmi büyük olan bir şirkete göre çalışanlara sağlanan koşullar kötü… İşçilerin söylediklerine göre maaşlar geç yatırılıyor, ücretsiz izin dayatılıyor, promosyon hakları verilmiyor; yoğun bir şekilde baskı, mobbing ve kötü muamele uygulanıyor; kalitesiz kıyafet ve ekipman veriliyor, servislerde can güvenliği gerektiği gibi sağlanmıyor. Kötü çalışma koşullarına karşı Tarım İşçileri Sendikası’na (Tarım Sen) üye olan 31 işçi, sendikalı olduktan çok kısa bir süre sonra “işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak” gibi gerekçeleri içeren “Kod 46” ile tazminatları verilmeden işten çıkarıldı. Firma, 22 Ağustos Salı gününden itibaren ikisi beyaz yakalı toplam 39 işçinin işine son verdi.

Kaynak: TELE1