İdris Şahin’den Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki! “Gözaltına bile gerek yok”

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2023 Cumartesi 10:34 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2023 Cumartesi 10:37 pm

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Merdan Yanardağ’ın montaj kumpasıyla tutuklanmasına tepki gösterdi. TELE1’e konuk olan Şahin, hukuksuz tutuklamayla ilgili “Tutuklanmayı bırakın gözaltına alınmasına bile gerek yok” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ; 20 Haziran’da ekranlara gelen ‘4 Soru 4 Yanıt’ programında, AKP’li Galip Ensarioğlu’nun PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili açıklamalarını yorumladı. Yanardağ’ın kullandığı ifadeler bağlamından koparıldı ve başını İYİ Partili siyasetçilerin çektiği montaj kumpasıyla sosyal medyada linç kampanyası başlatıldı.

Yanardağ, montaj kumpası sonrası TELE1’deki yayını esnasında gözaltına alındı. Yanardağ, 27 Haziran günü tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Yanardağ’ın hukuksuz bir şekilde tutuklanması Türkiye’de infiale yol açtı. Siyasetten sanat dünyasına, meslek örgütlerinden akademiye kadar birçok isim Yanardağ’ın serbest bırakılmasını talep etti.

Yanardağ’ın tutukluluğuna tepkiler sürerken, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de tutukluluğun hukuksuz olduğunu belirterek, “Bırakın tutuklanmayı gözaltına bile gerek olmamalı” dedi.

Merdan Yanardağ tutuklanmasının üç nedenini açıkladı: Hiçbiri işe yaramayacak!

TELE1’de Gazeteci Zeynel Lüle’nin konuğu olan Şahin, şunları söyledi:

“NE TERÖR ÖVÜLMÜŞ NE DE TEŞVİK EDİLMİŞ, GÖZALTINA BİLE GEREK OLMAMALI ”

“Bırakın Sayın Yanardağ’ın tutuklanmasını gözaltına alınmasını gerektirecek bir sebep yok. Adresi belli. İstinat edilen suçu işlediğine dair kuvvetli bir deliliniz varsa, zaten televizyonda söyleniyor, kayıtlar ortada, delil karartma ve kaçma söz konusu değil. Davet eder, ifadesine başvurursunuz. Dersiniz ki “Sayın Yanardağ siz burada neyi murat ediyorsunuz”. Öncelikle bir suçun işlenmesi için maddi unsurun yanında manevi unsurun da oluşması lazım. Suç işlemeye kastı var mı yok mu? Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2’nci maddesinden tutuklandı. Terör örgütü suçunun oluşması için hiçbir maddi unsurun olmadığını belirtiyor bizim arkadaşlarımız. Ne bir terör örgütünün cebir, şiddet vya tehdit içeren eylemleri övülmüş, ne de teşvik edilmiş. Burada ne gözaltı işlemine ne de tutuklamaya yer olmamalı.”

CHP’den Merdan Yanardağ’a ziyaret

“OTOKROSİYE EVRİLEN BİR İKTİDAR VAR”

Ama bunlar ne için yapılıyor? Gerek seçim öncesinde gerek seçim sonrasında bunlar daha iyi günlerimiz dedik. Biz seçim öncesi ‘demokrasi mi istiyorsunuz otokrosi mi istiyorsunuz’ dedik. Otokrosiye evrilen bir anlayış var Türkiye’de. Dolayısıyla farklı seslere tahammül yok. Merdan Yanardağ farklı bir ses. İktidarın hilafına cesurca düşüncelerini ifade eden bir yaklaşım sergiliyor. Düşüncelerine ister katılın ister katılmayın bu farklı bir mesele.

‘Merdan Yanardağ’ın tutukluluğuna uluslararası tepkiler büyüyor’