Dev şirketler kurtarılıyor

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2020 Salı 9:33 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2020 Salı 9:33 am

Almanya, koronavirüs pandemisi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Lutfhansa için 9 milyar euroluk bir kalkınma paketi hazırlıyor.

Almanya Ekonomi ve Maliye Bakanlıklarından yapılan açıklamaya göre, paketle başta şirketin yüzde 20’si kamulaştırılacak. Bu oran, daha sonra gerekli görülürse artırılacak. Anlaşmayla, şirkette iki yönetim kurulu üyesini hükümet atayacak. Ancak bu koltuklara “bağımsız uzmanlar” oturacak ve siyasi atamalar yapılamayacak.

Anlaşma, 600 milyon eurosu ticari bankalardan olmak üzere, Ulusal Kalkınma Bankası’ndan 3 milyar euroluk kredi verilmesini öngörüyor.

5 milyar euro da şirketten alınan pay karşılığı ödenecek. 1 milyar euroluk nihai miktarla da yüzde 5 hisse daha alınabileceği belirtildi.

Anlaşmanın, Avrupa Komisyonu’nun rekabet yetkilileri tarafından onaylanması gerekiyor.

Komisyon’dan yapılan açıklamada, Berlin ve Brüksel arasında “yoğun görüşmelerin” sürdüğü bildirildi.

DEV ŞİRKETLERE KURTARMA OPERASYONU

Öte yandan geçtiğimiz ay; Fransa hükümeti Renault’ya 5 milyar euro, İtalya hükümeti Fiat’a 6.3 milyar euro vermeye hazırlandığını duyurmuştu.

Fiat’ın yaptığı açıklamaya göre, “Fiat Chrysler Automobiles’ın sadece İtalya’daki faaliyetlerinin finansmanına” ayrılacak olan kredi hattı, İtalya’da otomotiv tedarik zincirindeki 10 bin işletmeyi destekleyecekti.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire tarafından yapılan açıklamada da hükümetin Air France KLM’ye 7 milyar euro vereceğini, Renault için de 5 milyar euro değerinde yardım paketi üzerine çalıştığını söylemişti.