NASA’nın yeni yaptığı açıklamaya göre dev bir göktaşı dünyaya yaklaşıyor. 2002 NN4 isimli dev uzay kayası yarım kilometre çapıyla, dünyaya çarpması halinde kıyameti getirebilir.
Göktaşı çarparsa Covid-19 krizi şaka gibi kalacak. Ancak NASA’nın açıklamasına göre, devasa uzay kayası Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 13 katı uzaklıktan Dünya’yı teğet geçecek. Bu mesafe ilk bakışta kulağa uzak gibi görünse de astronomik ölçeklerde değerlendirince, göktaşı dünyanın dibinden teğet geçiyor. NASA’ya göre dev kütlenin gezegenimize çarpma riskli bulunmuyor.
Öte yandan saniyede 11 km hızla ilerleyen dev kütlenin çevresindeki bulunabilecek küçük taşların Ay’ın veya Dünya’nın çekim merkezine girip gezegenimize düşme riski de var. Ancak bu küçük meteorlar, atmosfere girdiklerinde yanarak eriyorlar.
2002 NN4 isimli meteor, güneş sistemimizin kalıcı bir parçası. İlk defa 2002 yılında keşfedilen meteor, 300 günde bir Güneş’in etrafındaki turunu tamamlıyor. Bazı yıllarda ise yörüngesi Dünya ile yakınlaşıyor.
Dinazorların, dünyaya çarpan bir göktaşı nedeniyle yok olduğu düşünülüyor. Milyonlarca yıl önce dünyaya çarpan o meteorun çapı ise 10 km olarak hesaplanmıştı. Yine de yarım kilometre çapındaki bir meteorun dünyaya çarpması halinde, ülkelerin yok olabileceği kadar büyük bir enerjinin ortaya çıkacağı, dünyanın uzun yıllar buz çağına gireceği düşünülüyor.
Göktaşı haberlerinin dünyada yeni panik dalgaları yaratması ise tesadüf değil.
Korona virüs nedeniyle yaşanan tartışmalarda, komplo teorisyenleri, virüs krizinden sonra göktaşı veya “uzaylı” felaketlerinin beklendiğini dile getiriyordu. Covid-19 krizine kadar çok da ciddiye alınmayan bu komplo teorileri artık büyük ilgi görüyor. Bu nedenle, NASA’nın yaptığı her göktaşı açıklaması büyük panikle karşılanabiliyor.