Derik’teki kazada Cengiz İnşaat’ın ihmali var mı? “2 tır 15 dakika aralıkla tesisten çıktı”

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2022 Pazar 5:23 pm - Güncelleme: 21 Eylül 2022 Çarşamba 1:45 pm

Özel Haber: Fırat Yeşilçınar

Derik’te dün meydana gelen kazanın ardında bir dizi ihmaller olduğu ortaya çıktı. TELE 1’in ulaştığı yerel kaynaklar, kazaya karışan araçların Cengiz İnşaat’e ait tesisten 15 dakika aralıklarla peş peşe çıktığını söyledi. İlk tırın da ikinci tırın da freninin boşaldığı belirtiliyor.

Mardin’in Derik ilçesinde dün korkunç bir kaza meydana geldi. 20 kişinin hayatını kaybettiği kazada can kaybının artabileceği değerlendiriliyor.

Kaza dün saat 17.00 sıralarında Derik ilçesi Bahçelievler Mahallesinde bulunan bir akaryakıt istasyonun yanında meydana geldi. Sürücüsünün ismi öğrenilemeyen gübre yüklü bir TIR, freni boşalınca 2 araca çarptıktan sonra devrildi. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Çevredeki vatandaşlar da kaza yerinde toplanarak ekiplerin çalışmasını takip etti.

İKİNCİ TIR KALABALIĞA DALDI

Kazayla ilgili görevliler çalışmalarını sürdürürken saat 17.45 sıralarında ise sürücüsünün ismi öğrenilemeyen gübre yüklü bir başka TIR, hızla kalabalığın arasına daldı. Kaza yerinde bulunanlar panik ve korku içinde kaçışmaya çalışırken, TIR bir apartmana çarparak durabildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde aralarında çocukların da olduğu 20 kişi yaşamını yitirdi. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere götürüldü. Can kayıpları ikinci kazanın ardından yaşandı.

Gaziantep’in yaraları sarılmadan bu kez katliam gibi kaza haberi Mardin’den geldi: 20 ölü

Korkunç kaza ile ilgili çok sayıda iddia da ortaya atıldı. HDP, kazaya karışan araçların Cengiz İnşaat’a ait olduğunu iddia etti. Aynı ifadeyi yerel kaynaklar, gazeteciler ve CHP’li birkaç isim de doğruladı. Fakat Cengiz İnşaat bu iddiayı yalanladı.

EBRU GÜNAY: İHMALLER VAR, SORUMLU CENGİZ

TELE1’den Fırat Yeşilçınar’ın haberine göre; HDP Sözcüsü Ebru Günay, birtakım ihmaller zincirinden bahsedip, kaza yapan tırların Cengiz Holding’e ait olduğunu söyledi. Günay, tırların sıklıkla geçtiğine dikkat çekti.
Günay’ın iddiası şöyle: “Yaşamını yitirenlerin ailelerine buradan baş sağlığı yaralılara acil şifalar diliyorum. Şunu biliyoruz hem Mardin hem Kızıltepe Hastanesi’nde yaralı sayısı fazla. Bu bir felaket, felakette ihmaller zinciri söz konusu. Uzun süredir tek şeride düşürülen bir ana cadde, tırların geçtiği bir ana cadde. İlk tırın freni patladığı için kaza gerçekleşiyor. İnsanlar gidiyor tedbir alınmıyor, yarım saat sonra ikinci tır geliyor toplanmış olan kalabalığın içinde bir faciaya neden oluyor. Şunu biliyoruz; tırlar Cengiz Holding’in tırları. Gerekli tonaj kontrollerinin ve bakımlarının yapılmadığı aslında o tırların sürekli ölüm saçtıklarını herkes biliyor.”

CENGİZ’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Günay’ın iddiasına muhalefetin 5’li çete olarak tanımladığı Cengiz İnşaat’dan da yanıt geldi.
Cengiz’in açıklaması şöyle: “Kazaya karışan araçlar, Mardin’deki gübre fabrikamızdan satın alınan ürünlerin nakliyesi için müşterimiz tarafından organize edilen tırlardır. Nakliyecinin temini ve tüm nakliye işlemleri, alıcının sorumluluğunda yapılmıştır. Dolayısıyla bu araçlar bize ait olmadığı gibi, araçların bakım sorumluluğu da bu sürece dahil olan taraflara aittir. Bugün önce Gaziantep, ardından da Mardin’de meydana gelen trafik kazalarıyla ilgili bir kez daha üzüntümüzü paylaşmak isteriz. Kazalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine baş sağlığı, yaralananlara da acil şifalar dileriz.”

EBRU GÜNAY İDDİALARINI SÜRDÜRDÜ

Cengiz İnşaatın açıklamasının ardından Günay iddialarını sürdürdü. Cengiz İnşaat’ın sorumluluktan kaçtığını iddia eden Günay, ihmalleri sıralamaya devam etti.

CENGİZ TELE 1’E AÇIKLAMA YAPMADI

Cengiz İnşaat’ın açıklamasının ardından TELE 1 hem Cengiz İnşaat’ın genel merkezine hem de Eti Bakır işletmesine ulaştı. Cengiz İnşaat açıklama yapmayı reddederken, Eti Bakır ise söz konusu katliam ile ilgili sorumuzu “yetkili isim yok” diyerek yanıtlamadı.

CHP’Lİ AYDINLIK: İKİ ARAÇ DA AYNI FİRMAYA AİT

Katliamın ardından CHP de bölgeye bir heyet gönderdi. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık hem hastaneye giderek hem de ailelerle görüşerek bilgi aldı. TELE 1’e konuşan Aziz Aydınlık, kazada ihmaller olduğunu söyleyerek, “Bir kaza olmuş önce. Vatandaşlar müdahale etmeye çalışıyor. Sonra ikinci araç gelip çarpıyor. İki aracın da aynı firmaya ait olduğunu söylediler. Daha önce de bu kazalar yaşandı” dedi.

YEREL KAYNAKLAR: ARAÇLAR PEŞ PEŞE ÇIKMIŞ

İddiaları yerel kaynaklara da sorduk . Görüştüğümüz bazı yerel gazeteciler Cengiz İnşaat’e ait tesisteki araçların sık sık aynı güzergahı kullandığını söyledi. Bir gazeteci ise dikkat çeken bir iddia ortaya attı. İddia şu: “Kazanın yaşandığı gün üçüncü bir araçtan da bahsediliyor. Birden fazla araç olması önemli. Çünkü bu araçların 15 dakika aralıklarla çıktığı söyleniyor. İlk araç kaza yaptıktan hemen sonra arkadan çıkış yapan araç gelip katliam yaptı. Buna nasıl izin verdiler bilmiyorum.”

Bir başka gazeteci ise Cengiz İnşaat ile ilgili çok sayıda haber yaptıklarını ama dikkate alınmadıklarını söyledi.

İDDİALAR SOYLU’YA DA SORULDU

Söz konusu iddialar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da soruldu.
Soylu şu yanıtı verdi: “”Soruşturmalar devam ediyor. Hiçbir şey candan kıymetli değildir. Tüm taraflarıyla bu soruşturma tamamlanacak ve gereği yerine getirilecek. İki TIR’ın da yük sınırları var. Buradan ihracat yapan bir firma. Adana menşeili bir firma. Şırnak menşeili bir firma anlaşmışlar. Burada bir bilgi ve belge noktasında tümü incelenecek. Takip edeceğiz. Gözaltılarımız var. Milletimiz devletine itimat ediyor. Biz de bu itimada halel getiremeyiz. Bunun hesabını varsa ihmal sormak bizim görevimizdir”“

Cengiz Holding’ten Mardin’deki kazaya ilişkin açıklama