Denizlerin ekosistemini bozan balon balığıyla mücadelede yeni dönem

Yayın tarihi: 15 Ocak 2024 Pazartesi 10:15 am - Güncelleme: 15 Ocak 2024 Pazartesi 10:15 am

Tarım ve Orman Bakanlığı Hatay’ın İskenderun ilçesinde 7 kişilik ailenin zehirlenmesiyle yeniden gündeme gelen balon balığı ile mücadeleye ilişkin çalışmaları anlattı. Öte yandan bakanlık çanta, cüzdan ve ayakkabı yapımı için Ar-Ge çalışmaları da kabul edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Mahir Kanyılmaz, , Hint-Pasifik kökenli bir tür olan balon balığının, önceleri Nil Nehri’nin Süveyş Kanalı önünde tatlı su bariyeri oluşturması nedeniyle Akdeniz’e gelmesinin engellendiğini belirtti.

“EGE DENİZİ’NİN İZMİR’DEN YUKARI KISIMLARINDA DA GÖRÜLDÜ”

Zaman içerisinde Nil Nehri’nin üzerine yapılan barajlar ve tarımsal sulama dolayısıyla Süveyş Kanalı’nın önüne gelen tatlı suyun azaldığı için bu bariyerin ortadan kalktığını belirten Kanyılmaz, “Böylelikle bir tuzlu su balığı olan balon balığı rahatlıkla Akdeniz’e doğru geçti. İlk Akdeniz’e geçişi 1987 yılında İsrail’de bildirildi. Ülkemiz kıyılarına ulaşması 2002 yılını buldu. 2002 yılından sonra küresel iklim değişikliğinin, deniz suyu sıcaklıklarının artışının etkisiyle İskenderun Körfezi’nden İzmir’e kadar olan alanda yıldan yıla yayıldı. Şu anda Ege Denizi’nin İzmir’den yukarı kısımlarında da görüldü” dedi.

Yedi kişilik aileyi zehirleyen balon balığı rota değiştirdi! İstanbul ve İzmir’e geliyor

Kanyılmaz, balon balığı ile ilgili bir iki bilimsel çalışmada, Karadeniz’de de koloni oluşturmamakla birlikte birey bazında bildirim yapıldığını, fakat ağırlıklı popülasyonun Akdeniz’de ve Ege’de olduğunu söyledi.

Marmara ve Karadeniz’de şu an bir popülasyonun söz konusu olmadığına dikkati çeken Kanyılmaz, iklim değişikliğinin etkisiyle uzun vadede oralara doğru da yayılabileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

“ÖNEMLI MIKTARDA BALON BALIĞINI EKOSISTEMDEN ÇEKTIK”

Balon balığı popülasyonunun giderek artmasının kamuoyunda ve balıkçılar üzerinde endişe oluşturulmasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın harekete geçtiğini dile getiren Kanyılmaz, bilim adamları ve araştırma enstitülerindeki araştırmacıların fikirleri; bakanlığın değerlendirmesi neticesinde ilk defa 2020 yılının aralık ayında bir pilot çalışma yapıldığını aktardı.

Bu pilot çalışmayla kısa sürede 46 bin 192 adet balon balığının yakalandığını söyleyen Kanyılmaz, “Bu çalışma hem balıkçılarımızda hem kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Desteklemenin devam edilmesiyle ilgili çok güçlü talepler oluştu. Genel müdürlüğümüzün görev ve sorumluluk alanı içinde, istilacı türlerle mücadele etme kapsamında bu desteğin 3 yıl süreyle devam ettirilmesi planlandı ve bu yönde gerekli mevzuat hazırlıkları yapılarak; 2021, 2022, 2023 yılları boyunca destekleme yapıldı. Desteklenen miktar başta en zehirli türde 5 lira, diğer türler için 50 kuruştu. Zaman içinde günün koşullarına göre 5 lira olan ürün desteklenmesini 12,5 liraya çıkardık. 50 kuruş olan diğer türleri de 2,5 liraya çıkartarak önemli miktarda balon balığını ekosistemden çektik” dedi.

ÇANTA AYAKKABI OLACAK

Öte yandan bakanlık balon balıklarının derisinde çanta, ayakkabı ve cüzdan yapmak için ilgili Ar-Ge çalışmalarını da kabul etti.

Kaynak: TELE1