Demokrat Parti Türkiye’den sonra en fazla Suriyeli’nin olduğu Lübnan’da! Göç Bakanı ile görüştüler

Yayın tarihi: 10 Kasım 2022 Perşembe 6:13 pm - Güncelleme: 10 Kasım 2022 Perşembe 6:13 pm

Orta Doğu turuna çıkan Demokrat Parti (DP) heyeti, Türkiye’den sonra en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Lübnan’ı ziyaret etti. Sığınmacıları aylık olarak gönderme kararı Lübnan’ın Göç Bakanı Issam Charafeddine ile görüşüldü.

Demokrat Parti Genel Başkanı Yardımcıları İlay Aksoy ve Hasan Can Akay ile Genel Başkan Başdanışmanı Yalçın Taze’den oluşan Demokrat Parti heyeti, Orta Doğu turuna Lübnan’dan başladı.

SIĞINMACI POLİTİKASI HAKKINDA BİLGİ ALINDI

Başkent Beyrut’ta başlayan üç günlük ziyaretin ilk gününde Lübnan Cumhuriyeti Göç Bakanı Issam Charafeddine ile görüşen heyet, Lübnan devletinin sığınmacı politikaları hakkında bilgi aldı.

LÜBNAN: SIĞINMACI POLİTİKAMIZ KONUSUNDA NETİZ

Görüşmenin iki taraf açısından verimli geçtiğini belirten Demokrat Parti heyeti, Lübnan hükümetinin sığınmacı politikaları konusunda son derece kararlı ve bugün için başarılı olduğu görüşünü dile getirdi.

Mülteci, sığınmacı ve göçmen sayıları! İşte Türkiye’nin tartıştığı en büyük sorun hakkında tüm gerçekler

Charafeddine görüşmesinden sonra 13. Cumhurbaşkanı Mişel Aoun’un başdanışmanı ve Özgür Vatansever Hareketi Partisi yetkilisi Raymond Tarabay ve heyeti ile parti merkezinde bir araya gelen Demokrat Partililer, son olarak Suriye Arap Cumhuriyeti Beyrut Büyükelçisi Ali Abd Alkarim ile büyükelçilik konutunda buluştu. Görüşmeler sonrasında İlay Aksoy, “Ortak tarihi kültürel geçmişe sahip ülkelerin ortak sorunlarının istişare ile çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

Heyet adına yapılan açıklamada ise “Nazik kabulleri için başta sayın bakana, Suriye Arap Cumhuriyeti Büyükelçisi ve maiyetine, Özgür Vatansever Hareketi heyetine ve elbette ziyaretlerde bizlere eşlik eden Prof. Dr. Mohamed Noureddine’e teşekkür ediyoruz” denildi.

Öte yandan, Demokrat Parti heyeti, Beyrut Büyükelçiliği’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine de katıldı.

TÜRKİYE’DEN SONRA EN FAZLA SURİYELİ LÜBNAN’DA

Suriye iç savaşının ardından ülkelerinden kaçan Suriyeliler ev sahipliği yapan Türkiye’nin ardından gelen Lübnan’da 1,5 milyon Suriyeli var. 6,5 milyona nüfusa sahip Lübnan, kişi başına düşen en fazla mülteciye sahip ülke konumunda.  Lübnan, Suriye’deki iç savaşın bittiğini belirterek Suriyeliler, geri gönderme kararı aldı. Ülke, her ay 15 bin Suriyeliyi geri gönderiyor.