Demirtaş: Ortak adayda uzlaşma olmazsa sorumlu HDP olmaz

Yayın tarihi: 5 Ocak 2023 Perşembe 10:50 am - Güncelleme: 5 Ocak 2023 Perşembe 10:50 am

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Altılı Masa’nın adayı için HDP’nin şeffaf bir müzakere yürütmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Uzlaşma olmazsa iyi olmaz ama bunun sorumlusu HDP olmaz” dedi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, Medyascope^’A konuştu. Demirtaş, Türkiye’nin AKP iktidarının ‘orantısız ve sistematik’ baskısı altında seçime gittiğini söyledi. Demirtaş, bu baskıya en çok maruz kalan partinin HDP olduğunu belirterek, “HDP teslim olsaydı Saray’da HDP’ye özel ofis açılırdı ama HDP direndiği için Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açıldı.” dedi.

Seçimde ortak aday çağrısı yapan Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın benzer açıklamalarını hatırlattı. Demirtaş, Altılı Masa ile uzlaşmama durumunda HDP’nin sorumlu olmayacağının altını çizerek şunları dile getirdi:

“HDP SORUMLU OLMAZ”

“Eğer ortak adayda uzlaşma olmazsa iyi olmaz ama herkes bilmeli ki bunun sorumlusu da HDP olmaz. Çünkü HDP ortak adayda uzlaşmak için bundan fazlasını yapamaz. Bana kalırsa şimdi adım atma sırası Altılı Masa’dadır. HDP ile açık, şeffaf müzakere yürütmeleri birçok sorunun aşılmasını sağlayacaktır. Eş Genel Başkanlarımız, buna hazır olduklarını onlarca defa ilan ettiler ve Altılı Masa’ya çağrı yaptılar. Bu samimi çağrıların Altılı Masa’da karşılık bulup bulmayacağını hep beraber göreceğiz”

Selahattin Demirtaş Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için konuştu

KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞI

Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının öne çıkması hakkında şöyle konuştu:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun isminin öne çıktığını ben de buradan izliyor, görüyorum. Fakat adaylığı gibi bir durum gelişirse HDP’nin nasıl bir tutum alacağına, günü geldiğinde partimizin yönetimi karar verecektir. Elbette o zaman biz de kendi görüşümüzü partimize iletiriz ve halkın, demokratik mücadelenin en çok yararına olacak kararı hep beraber şekillendiririz.
Bugünden peşinen konuşmak mümkün de doğru da değildir”

“İMAMOĞLU SİYASİ BİR FİGÜR REALİTELER MAHKEMEYLE DEĞİŞMEZ”

Demirtaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza ile birlikte başlayan siyasi yasak sürecini şu sözlerle değerlendirdi:

“Yasal açıdan resmen kesinleşmiş karar olmadan kimse siyasi yasaklı olmaz. Dolayısıyla hukuki pencereden bakıldığında Sayın İmamoğlu halen siyasetin resmi aktörüdür ve belediye başkanıdır. Ancak siyasi değerlendirme açısından bakıldığında, kendisinin bir seçenek olup olmadığına Altılı Masa karar verecek. Bu konuda bizim müdahil olmamız siyaseten doğru olmaz. Fakat netice itibariyle Sayın İmamoğlu artık bir siyasi figürdür. Bu tür realiteler mahkeme kararlarıyla değiştirilemez. Kendisinin siyasi serüveninin nasıl olacağını ise zaman gösterecektir. Biz parti olarak da kişisel olarak da tüm hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı net bir demokratik tutum sahibi olduğumuz için kendisi şahsında İstanbul’un iradesine yapılan hukuk dışı saldırının karşısında olduk, olmaya devam ederiz”