DEM Parti yetkilisi: Selahattin Demirtaş ayrı aday teklifini iletti

Yayın tarihi: 23 Ocak 2024 Salı 6:11 pm - Güncelleme: 23 Ocak 2024 Salı 6:11 pm

DEM Parti yöneticileri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, DEM Parti’nin kendi adaylarıyla seçime girmesini ilettiğini ileri sürdü. Başak Demirtaş’ın adaylık çıkışını değerlendiren DEM Parti kaynakları, “Aday havuzumuzda, ondan daha güçlü figürler var” dedi.

Türkiye yerel seçim atmosferine girerken siyasi partilerin de aday belirleme süreci başladı. CHP İstanbul’da mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu aday gösterirken, AKP Murat Kurum’u aday gösterdi. DEM Parti kanadında ise  Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ismi geçmeye başladı.

Başak Demirtaş: DEM Parti uygun görürse İBB adaylığını düşünebilirim

Konuyla ilgili BBC Türkçe’ye konuşan bir DEM parti yöneticisi, Selahattin Demirtaş’ın Batı’da da kendi adaylarını çıkarması düşüncesinde olduğunu, bu görüşünü partiye de ilettiğine dikkat çekti. Selahattin Demirtaş’ın tabandaki etkisine dikkat çeken parti kaynakları, Başak Demirtaş’ın adaylık açıklamasının İstanbul’daki seçim işbirliği ve adayın kimliği konusunda zorlayıcı etkileri olacağını ifade etti.

Partinin aday çıkarmaması halinde, Başak Demirtaş faktörü nedeniyle tabanın büyük tepki gösterebileceği, aday çıkarma kararı durumunda da üzerinde uzlaşılacağı düşünülen birçok adayın yeniden gözden geçirilmek durumunda kalınacağı ifade edildi.

‘Başak Demirtaş’ın İBB adaylığı çıkışı DEM Parti’ye de sürpriz oldu’

“TOPLUM NEYİ ÖNGÖRÜYORSA ÖYLE HAREKET EDECEĞİZ”

Parti kaynakları Başak Demirtaş’ın adaylık talebinin ‘görmezden gelinemeyeceğini’ dile getirerek nihai kararın parti kurullarının toplantılarından sonra ortaya çıkacağını belirtti.

Aday belirleme konusunda toplumsal zeminin taleplerini dikkate alacaklarını söyleyen parti kaynakları, “Biz tartışmayı kesinlikle Başak Demirtaş’tan bağımsız yürüteceğiz ve politik, toplumsal zemin neyi öngörüyorsa, o çerçevede hareket edeceğiz. O yüzden o zorlayıcı faktör olarak durabilir. Aday çıkartmadığımızda bunun nedenini kamuoyuna izah edebiliriz.” dedi.

DEM Parti’den ‘Başak Demirtaş’ ve ‘ittifak’ açıklaması!

“ADAY HAVUZUMUZDA ONDAN DAHA GÜÇLÜ FİGÜRLER VAR”

Bir parti yöneticisi, Başak Demirtaş’tan başka bir aday çıkar mı sorusuna, “Aday havuzumuzda, ondan daha güçlü figürler var. Demirtaş’tan güçlü bir figür adaylaştırılabilir ama daha düşük bir profil olmaz” diye yanıt verdi.

ÖZGÜR ÖZEL’İN TUTUMU

Başak Demirtaş’ın adaylık çıkışının ardından siyaset kulisleri CHP ile yürütülen seçim işbirliği çalışmalarının ne yönde etkileneceği sorularıyla doldu. Kulislerde Demirtaş’ın çıkışının ardından İstanbul’da DEM Parti’nin kendi adayını çıkarma olasılığının arttığı yorumları yapıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Başak Demirtaş’ın adaylık açıklamasını “Her Türk vatandaşının seçme ve seçilme hakkını kullanmaya dönük irade beyanı” olarak nitelendirdi. Özel, iktidarın DEM Parti üzerinden kendilerine yüklenmesini eleştirdi. Ancak Demirtaş’ın adaylık çıkışının ardından CHP yönetiminin de yeniden bir değerlendirme yapmak durumunda kalacağı ifade edildi.

İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİNDE SONA GELİNDİ

DEM Partililerin verdiği bilgiye göre CHP ile yürütülen “seçim işbirliği” görüşmelerinde de sona yaklaşıldı.

CHP’den Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, DEM Parti’den Eş Başkan Yardımcısı Rüştü Tiryaki, Antalya Milletvekili Saruhan Oluç’un yer aldığı heyetlerin nerelerde işbirliği yapılacağına ilişkin görüşmeleri yürüttüğünü belirten parti kaynakları, Perşembe ve Cuma günü yapılacak MYK toplantılarında da konunun değerlendirileceğini belirterek “Bu hafta karar netleşir. Ya bitecek ya da işbirliğine bağlanacak” değerlendirmesini yaptı.

CHP’DEN NE TALEP EDİLİYOR?

CHP ile görüşmeler, İstanbul ve bazı ilçelerinin yanı sıra, İzmir, Adana, Mersin, Hatay, Aydın, Antalya’da seçim işbirliği üzerinden yürütülüyor. Buralarda aday çıkarıp çıkarmamaya kamuoyu anketleri, parti tabanının ve sivil toplumun önerileri dikkate alınarak “kent uzlaşısı” çerçevesinde karar verilecek. DEM Parti yönetiminin yaptırdığı anketlere göre İstanbul’da “kendi adayımızla seçime girelim” diyenlerin oranı yüzde 60’a ulaştı. İstanbul’da kent yönetiminde söz sahibi olmak isteyen DEM Parti, belediye meclisinde grup kuracak çoğunluğa ulaşma hedefi olarak belirledi. Ayrıca DEM Parti, Adalar ve Esenyurt’un da aralarında bulunduğu CHP’deki bazı ilçe belediyelerinde başkan adayının ortak belirlenmesinde ısrarcı. CHP’nin belediye meclis üyelikleri konusunda, “Bizim listemizden girsinler, sonra ayrılırlar” önerisi getirdiğini belirten bir parti yöneticisi, taleplerini şöyle sıraladı:

“Biz CHP listelerinden kontenjan istemiyoruz, çünkü bu durumda, bizim seçmenimiz yine CHP’ye oy vermiş olacak. Bizim hem sol ve sosyalist gruplara hem de CHP’ye önerimiz, mesela Adalar’da DEM Partili olması önemli değil, güçlü bir ismi aday yapalım, DEM Parti’den aday gösterilsin. Ama CHP de orada aday çıkarmasın. Böyle bir formülde o zaman DEM Parti tabanı da ‘ittifak bize kazandırıyor’ diyebilir. Çünkü artık ittifakın kaybettirme duygusunu seçmende telafi edemeyiz. Ya da Didim’de güçlü bir aday belirleyelim, mesela TİP’den aday gösterilsin.”

“CHP İKNA EDİLEMEDİ”

DEM Parti kaynaklarının yaptığı açıklamada, CHP’nin ise her yerde aday çıkarmak istediğini, kendilerine “Bizim seçmenimiz size oy vermez, bizim kontenjanımızdan aday göstersin” teklifi getirdiğini söylendi. Kaynaklardan yapılan açıklamada, CHP’nin sadece Mersin Akdeniz’de düşük profilli aday çıkarıp, DEM Parti adayının destelenebileceği önerisi getirdiği belirtildi. Bu nedenle, CHP ile seçim işbirliğinin sınırlı kalabileceği yorumu yapılırken, DEM Parti kendi adaylarıyla yarışacakmış gibi hazırlık yapılıyor. DEM Parti’de Mersin’de CHP adayının desteklenmesi görüşü ağırlık kazanırken Ankara, Hatay, Antalya ve Aydın’da kendi adaylarını çıkarma görüşü öne çıkıyor.

Kaynak: TELE1