DEM Parti’den ‘Başak Demirtaş’ ve ‘ittifak’ açıklaması!

Yayın tarihi: 22 Ocak 2024 Pazartesi 11:33 pm - Güncelleme: 23 Ocak 2024 Salı 2:31 pm

TELE1’e konuk olan DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, 31 Mart’ta partisinin yerel seçim politikasına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. İttifak görüşmelerinin sürdüğünü belirten Tiryaki, “CHP ile görüşmeler devam ediyor. AKP ile iş birliğimiz söz konusu değil” dedi. Tiryaki, Başak Demirtaş‘ın İBB adaylığıyla ilgili ise İstanbul’da aday çıkarılmasına dair henüz bir karar alınmadığını söyledi.

DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, ‘Kobani Davası’nda tutuklanan Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın, 31 Mart’taki yerel seçimde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Adayı olacağı iddiası üzerine açıklamalarda bulundu.

Partinin yerel seçim politikaları ve iş birliği görüşmelerine yönelik de bilgi veren Tiryaki, 260 yerde ön seçim yaptıklarını ve yakın zamanda belirlenen adayları açıklayacaklarını duyurdu.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sunduğu ‘5. Boyut’ programına konuk olan Tiryaki, partinin yerel seçimlerdeki aday belirleme sürecine ilişkin şunları söyledi:

“Bizim iddialı olduğumuz yerler var. Yaklaşık 260 yer. Bunların içinde büyük şehirler de var. Özellikle birinci ve ikinci parti olduğumuz yerlerde adaylarımızı ön seçimle belirleme kararı almıştı. Aralarında Diyarbakır, Mardin, Van, Batman, Hakkari, Şırnak, Siirt ve Iğdır gibi şehirlerin de yer aldığı 100’ü aşkın yerde ön seçim yaptık. Sadece üyelerimiz değil genişletilmiş bir ön seçim yaptık. Oldukça başarılı bir ön seçim gerçekleştirdik. Birkaç gün içinde muhtemelen adaylarımızın önemli bir bölümünü açıklayacağız.”

DEM PARTİ, CHP İLE İŞ BİRLİĞİ YAPACAK MI?

“İstanbul’a dair henüz kurullarımızda bir karar verilmiş değil. CHP ile karşılıklı nezaket ziyaretleri yapıldı. Yerel yönetimlere dair bir dizi görüşme yaptık. Bu görüşmelerden sonra, komisyonlar kurulması, nerelerde iş birliği yapılabilir diye bir çalışma yürütülmesi kararı almıştı. CHP ile görüşmeler devam ediyor. Ama çerçevesi belirlenmiş bir iş birliği kararı alınmadı.”

“AKP İLE İŞ BİRLİĞİMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

“2019’daki seçim stratejimiz Cumhur İttifakı’na kaybettirmek üzereydi. Ama seçmenlerimizin bize bu konuda eleştirileri var. Çok sayıda halk toplantısı yaptık. Genel seçimlerde desteklediğimiz adayın kazanamaması ve muhalefetin Meclis’te çoğunluğu sağlayamamış olmasıyla ilgili halkımızı dinledik. Yeni bir strateji izlemeye karar verdik. Yerel yönetimde, AKP ve MHP kaybetsin diye değil, karşılıklı olarak kazanma stratejisi izleyeceğiz. Biz bugüne kadar AKP ile hiç iş birliği yapmadık. AKP ile iş birliğimiz söz konusu değil.”

“MUHALEFET YANIMIZDA DURMADI”

“Biz hem 2019’da hem de 2023’te bir tercihte bulunduk. Ama bu tercihin bazı sonuçları oldu. 2019 yerel seçimlerinden sonra siyasi iktidar kayyum girişiminde bulundu. 6 belediyemiz dışında tamamına kayyum atandı veya bizden koparıldı. Biz bu süreçte muhalefeti yanımızda görmedik. Muhalefetin kazanmasını sağladık ama CHP’yi yanımızda bulmadık. Seçmenler bizi bu yüzden eleştirisi var.”

BAŞAK DEMİRTAŞ ADAY OLACAK MI?

“Başak Hanım’ın adaylığına gelecek olursak, kendisi resmi olarak bir başvuru yapmış değil. Sadece İBB başkanlığı konusunda parti bir irade ortaya koyarsa, ‘ben adaylığa hazırım’ diye bir açıklaması var. Biz İstanbul’da aday çıkaracağımıza dair henüz bir açıklama yapmadık. Bu konuda da başvuru almadık.”

DEM Parti, Başak Demirtaş, Mehmet Rüştü Tiryaki, İstanbul, Yerel seçim, CHP, AKP, ittifak, DEM Parti İstanbul, DEM Parti ittifak

‘Başak Demirtaş’ın İBB adaylığı çıkışı DEM Parti’ye de sürpriz oldu’

 

Kaynak: TELE1