Davutoğlu ‘Gezi’ demeden tepki gösterdi

Yayın tarihi: 26 Nisan 2022 Salı 11:39 am - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 11:41 am

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesabından Gezi davası kararlarına tepki gösterdi.

Karar duruşması dün (25 Nisan) yapılan Gezi Davası’nda mahkeme, 4,5 yıldır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ise 18’er yıl hapis cezası verdi.

Karara siyasilerden tepkiler sürüyor. Bir tepki de davada müşteki konumunda bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yargı siyasi güce değil, siyasi güç adalete dayanmak zorunda” dedi.

Gelecek Partisi lideri şunları kaydetti: “Uzun tutukluluk süreleri ile adaleti örselerseniz, çelişkili kararlarla hukuku hiçe sayarsanız verdiğiniz hükme saygı kalmaz! Yargı siyasi güce değil, siyasi güç adalete dayanmak zorunda. Yargının içerde ve dışarda itibarını tesis etmek demokratik siyasetin en temel önceliğidir.”

Gezi’ye ceza yağdı! Kavala’ya müebbet 7 kişiye 18 yıl hapis ve tutuklama

NEDEN HÂLÂ MÜŞTEKİ?

Diken’den Altan Sancar’a konuşan Gelecek Partisi kurmayları Davutoğlu’nun bir şikâyet dilekçesinin olmadığını ve usulen davadan çekilme gibi bir durumun olamayacağının belirtti.

Davutoğlu’nun Nisan 2020’de PKK, ‘FETÖ’ ve IŞİD’le bağlantılı dosyalar ve Pelikan gibi yapıların işlemiş olduğu kamusal suçlar haricinde, şahsına yönelik işlenen ve kamusal nitelik taşımayan, başta hakaret olmak üzere ceza davası dosyalarından feragat ettiğini duyurduğu hatırlatıldı.

STK temsilcileri 18 Şubat’taki duruşma öncesi Gezi davasında müşteki sıfatıyla yer alan Davutoğlu ve Babacan’a, isimlerini mağdur listesinden çıkarma çağrısında bulunmuştu. Davutoğlu ve Babacan’ın davada müşteki olduğu hatırlatılan çağrıda, her iki ismin de 18 Şubat’taki duruşmaya gelerek şikayetlerinden vazgeçmesi istenmişti.

Gezi Davası dünya basınında: “Erdoğan rejiminin uyguladığı baskının simgesi”